dissabte, 13 de juny del 2015

MAGATZEMS REINTEGRATIUS. Plaça Urquinaona 4. (1910)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MIQUEL F. PACHA


L'any 1910 van obrir portes al número 4 de la plaça Urquinaona els anomenats Almacenes Reintegrativos. Aquest negoci consistia en un nou sistema de venda que d'entrada deixava bocabadats als potencials clients.
A la primera compra se li entregava, no tant sols el producte escollit, sino també la quantitat corresponent al seu valor. Posteriorment, mitjançant unes normes a les quals el comprador quedava vinculat, el negoci acabava no essent tan rodó com inicialment semblava per al client, que quedava atrapat en un entramat de normes de reintegraments o en l'obligatorietat de seguir comprant en un temps establert i unes condicions determinades.

*1910.- Interior dels magatzems (Font: Nuevo Mundo)


*1910.- Retall d'un article publicat al número 1635 de L'Esquella de la Torratxa on s'explica d'una forma sarcàstica en què consistia el negoci dels Magatzems Reintegratius i quines sorpreses li esperaven als clients. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)


Emplaçament dels Almacenes Reintegrativos a la plaça Urquinaona (Font. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

*1910.- La secció de confecció dels magatzems (Font: Nuevo Mundo)

Tot i que al poc d'obrir, l'empesa propietària va instal·lar una sucursal a Madrid, la vida d'aquests magatzems va resultar força efímera. Les autoritats van haver d'intervenir i el negoci va perdre credibilitat davant del públic que va acabar considerant-lo com una enginyosa estafa.

1 comentari:

  1. L'edifici on estaven aquests magatzems és la Casa Miquel Rodó, construït el 1908.
    Actualment el local comercial l'ocupa la botiga de Catifes Lledo Mas.
    Desconeixia la història dels magatzems reintegratius però m'ha semblat ben curiosa.

    ResponElimina