dimecres, 19 d’agost de 2015

TORRE MONTURIOL. Pedralbes (1909-1978)

Article elaborat en col·laboració amb EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, MIQUEL F. PACHA i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ.

*1915.- Imatge de la Torre Monturiol des de l'antic carrer de les Monges  (Font: Fons Fotogràfic Salvany)

Obra de l'arquitecte català Modest Tauler i Benítez, aquest xalet residencial era situat en una zona intermitja entre el palau i el monestir de Pedaralbes. L'edifici s'aixecava sobre una finca de la plaça de la Reina Elisenda (avui Plaça d'Eusebi Güell) que feia cantonada amb l'arrencada de l'antic carrer de les Monges (avui Abadessa Olzet).
L'any 1914 el propietari Joan Monturiol, descendent de l'inventor de l'Ictineu, va sol·licitar permís a l'ajuntament per instal·lar un observatori astronòmic al cim de la torreta que presidia l'edifici.

*1915.- Reixa de la porta d'entrada a la finca dels Monturiol. (Font: Fons Fotogràfic Salvany)


*1909.- Dibuix de l'exterior de l'edifici que acompanyava el projecte de l'arquitecte Modest Tauler.*1933.- Localització de la Torre Monturiol sobre un plànol topogràfic municipal. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)


*1962.- Vista aèria de la Torre Monturiol (rectangle groc). A la dreta la plaça Eusebi Güell encara a mig urbanitzar. 

Aquesta torre residencial va romandre dempeus fins a finals de la dècada dels 1970 quan es va edificar sobre la finca un bloc d'habitatges d'alt standing, que a l'any 1980 es posaven a la venda.

4 comentaris:

 1. Otro edificio desconocido para mi. Es una zona que no acostumbré a pisar. Ahora me pena.
  Salut

  ResponElimina
 2. Pedralbes tiene una bonita historia y un increíble patrimonio histórico. Enhorabuena por el post

  ResponElimina
 3. Yo viví el el primer piso de la Torre Monturiol desde 1958 hasta 1975 junto a otras cinco familias. Se había dividido en 3 plantas con dos pisos en cada una para personal de servicio. Corresponde al número 4 de la plaza. Detrás se construyó el primer Americana School de Bcn, que fue mi primera escuela... Conozco de primera mano la historia de esa casa. Si alguien tiene interés puede contactarme.Efectivamente nos desalojaron en 1974-75...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola,
   Me llamo Jordi Torra Marti. Mis abuelos vivieron en la torre contigua. Puede contactarme al 607.439.187 , por favor

   Elimina