divendres, 3 de juny del 2016

URINARIS PÚBLICS SOTERRATS. Salmerón/Séneca. (1915-2000's)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER i RAMON VILALTA

L'any 1915 l'ajuntament de la ciutat va construir dos urinaris públics al triangle actualment conegut com a Plaça de Nicolàs Salmeron, coincident amb la intersecció entre l'arrencada del carrer Gran de Gràcia i el carrer Sèneca. La recepció de l'obra i la seva inauguració es van demorar fins a començaments del 1916

*1915.- El projecte de construcció dels urinaris va generar alguna oposició, com aquesta a la que feia referència la nota publicada a La Vanguardia del 26 de gener

*1916.- Retall de La Vanguardia del dia 22 de febrer

*1920's.- En aquesta imatge es poden veure els dos acessos als urinaris amb les seves baranes, mentre s'enderrocava la finca de la cantonada de Salmerón amb Séneca.

Aquest nou equipament subterrani substituïa una antiga vespasiana que havia estat instal·lada en aquell indret i que va tenir un intens pelegrinatge pels carrers de la ciutat. Cap a finals de la dècada dels 1910's les vespasianes havien començat a passar a la història i la inversió en urinaris soterrats era cada cop més decidida. Eren més còmodes, nets i segurs i eliminaven la fortor que desprenien a peu de carrer els seus antecessors, especialment amb la calor dels mesos d'estiu. 
Aquest servei d'urinaris va perdurar durant tot el segle XX fins que la remodelació de la placeta va propiciar la seva desaparició.

*1996.- Una imatge de l'accés als urinaris poc abans de la urbanització actual del Pla de Salmerón (Foto: Autor desconegut. Aportació de Ramon Vilalta)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada