dilluns, 23 de gener del 2017

PAVELLÓ DE PERFUMERIES GAL. Exposició de 1929. Parc de Montjuïc. (1929-1930)

Agraïments a CARME GRANDAS, JORGE ALVAREZ, ELOY FC i FRANCISCO ARAUZ
 
L'empresa madrilenya Perfumeries Gal va concórrer a l'Exposició Internacional de 1929 amb un petit pavelló que s'aixecava sobre un dels laterals del Palau Nacional molt a prop del cridaner Pavelló de Iugoslàvia. El trenet de l'Exposició circulava tot just per davant.
Exteriorment el pavelló presentava unes formes inspirades en l'art-decó amb una torreta formada per un prisma quadrangular tallat per tres plans a la part baixa. Tant les portes de l'entrada a l'interior, situada en un dels extrems de l'edifici, com les parets laterals eren guarnides amb vidres de colors. En aquesta planta baixa accessible al públic s'hi exposaven els productes de cosmètica i perfum que comercialitzava l'empresa.
El pavelló de Montjuïc tenia molts punts en comú amb el que la mateixa empresa havia construït a Sevilla aquell mateix any dins el recinte de l'Exposició Iberoamericana. Segons consta en un retall del diari ABC el dissenyador (Federico Ribas) i l'arquitecte (Vicente Sáenz Vallejo) havien estat els mateixos a Sevilla i a Barcelona.
Perfumeries Gal havia estat fundada el 1898 pels empresaris bascos Salvador Echeandía Gal (1867-1949) i  Lesmes Sáenz de Vicuña Arrascaeta (1855-1909), ambdós nats a Irun, que s'havia establert a Madrid a principis del segle XX. El primer producte que van comercialitzar era el petroli Gal, una loció per al cabell. El 1903 van iniciar la seva expansió a l'estranger obrint delegacions a Paris, Londres i altres ciutats americanes i tot seguit van crear el sabó Heno de Pravia. El 1925 Gal va passar a ser proveïdora de la Real Casa i coincidint amb les exposicions de 1929 havia llençat al mercat les colònies Añeja i Lavanda Inglesa de Gal.
  
*1929.- Dues postals en les que és possible apreciar la semblança entre el pavelló Gal de l'Expo de Barcelona (esquerra) i el de Sevilla (dreta). 
 

*1929.- Dibuix i nota de premsa publicats al periòdic madrileny ABC en la seva edició del 19 de maig d'aquell any. (Cliqueu sobre el retall de premsa per engrandir-lo).


*1929.- Un altre dibuix del pavelló publicat a La Vanguardia.

*1929.- L'emplaçament del Pavelló de Perfumeries GAL era al costat mateix del Palau Nacional (rectangle groc).


*1930's.- El pavelló de Perfumeries Gal en primer terme a l'esquerra després de la clausura de l'Exposició. (Foto: Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya)

1 comentari: