MIQUEL BARCELONAUTA
Agraïments a JOANA FRANCÈS i JORGE ÁLVAREZ
Probablement un dels primers restaurants de cuina escandinava que es va obrir a Barcelona. La seva localització era al final del carrer Buenos Aires, quan a mitjans dels anys 1950's encara era una via poc edificada. Va ser allà, abans que el carrer emboqui a la Diagonal, prop de la cantonada amb Casanova i al costat del petit jardí del xalet de la Casa Pere Company (1911) [1], on es va obrir el restaurant Tres Coronas.
L'establiment apareixia tot sovint anunciat a la premsa oferint plats típics de cuina sueca, molt poc coneguda a la Barcelona de l'època. Disposava d'un àmpli jardí exterior a la part posterior de l'edifici amb una esvelta palmera washingstonia i amb anterioritat el local havia estat ocupat pel restaurant Viejo Buenos Aires [2] fins al 1957.
El regentava el matrimoni Kumenius [3] (Otto i María Luisa), una parella que va propiciar que el seu restaurant esdevingués no només un lloc de reunió de suecs sinó també dels noruecs, danesos i finlandesos residents a Barcelona o que visitaven la ciutat. A la carta del Tres Coronas no hi faltava la popular smorgasbord [4], ni tampoc la celebració estiuenca típica d'aquell país escandinau coneguda com la MidSommar Fest. [5]. Cap a finals de la dècada dels 1960’s el restaurant va tancar constituint un dels pocs exemples a la ciutat de cuina dels països nòrdics.
*1959.- Un dels primers anuncis del Tres Coronas publicats a la premsa. (Font: El Noticiero Universal /ARCA).[1].- La Casa Pere Company, obra de Josep Puig i Cadafalch, acollia durant els anys de funcionament del restaurant Tres Corones la clínica i consultori del doctor Melcior Colet i des de 1982 fins a l'actualitat el Museu i Centre d'Estudis de l'Esport.
[2].- El restaurant Viejo Buenos Aires havia obert uns anys abans al mateix local que ocuparia el Tres Coronas, si bé, malgrat compartit el mateix número de telefòn, apareixia als anuncis de premsa localitzat (creiem que erròniament) al número 24 de Buenos Aires, que era el que tenia anteriorment la finca.
[3].- El finlandès Otto Wilhelm Konrad Kumenius (1912-1996) va ser un destacat espia antisoviètic durant el tram final de la Segona Guerra Mundial que va col·laborar en l'alliberament de presoners estonians. Això li va valer les simpaties del franquisme i es va establir a Barcelona on va obrir el Tres Coronas. Posteriorment va marxar a Mallorca, on va obrir un altre restaurant amb el mateix nom, i hi va viure fins a la seva mort. Ha publicat diversos llibres sobre la seva experiència com espia.
[5].- L'smordgasbord és una menja tradicional sueca original del segle XVII, que consisteix en un seguit de plats que el públic escull aleatòriament a la manera del que avui coneixem com un buffet lliure. No hi falten mai ni l'arengada ni el salmó.
[6].- La midsommar és una festa tradicional de Suècia que es celebra a començaments de l'estiu, pels volts de Sant Joan.
Article actualitzat el 11 de novembre de 2025








Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada