dijous, 23 de desembre de 2010

PALAU DE LES ARTS DECORATIVES I APLICADES (1929-1954). Exposició Internacional de 1929

*1929.- Una vista de l'entrada principal del Palau de les Arts Decoratives i Aplicades, situada a l'avinguda de la Tècnica (actual carrer de la Guardia Urbana). Al fons es pot veure l'edifici que actualment acull l'Institut Cartogràfic de Catalunya i la silueta del castell de Montjuïc.

Alguna vegada heu pensat què hi havia al lloc on avui s'aixeca el decadent Palau d'Esports del carrer Lleida?
Doncs bé, amb motiu de l'Exposició Internacional de l'any 1929 en aquell solar s'hi va construir el Palau de les Arts Decoratives i Aplicades.
Aquest palau tenia una superfície de 12.000 metres quadrats i era obra dels arquitectes Manuel Casas i Manuel Puig. En la façana del costat de l'avinguda de la Tècnica (avui carrer de la Guàrdia Urbana) destacaven dues torres acabades en cúpula i llanterna que li donaven un aspecte de monumentalitat en la linia del propi Palau Nacional. L'estructura de l'edifici girava al voltant d'un espai central cobert pel seu element més singular: una estructura rectangular de vidre, que sobresortia enmig de les dues cúpules. 
Acabada la Guerra Civil, el costós manteniment de l'edifici, que requeria reparacions permanents de la seva estructura, va aconsellar a les autoritats enderrocar-lo. L'oportunitat va sorgir quan Barcelona va ser escollida seu dels II Jocs Mediterranis, un esdeveniment esportiu que va comportar l'aixecament del Palau Municipal d'Esports al solar que havia ocupat aquest palau, que va començar a enderrocar-se a l'abril de 1954.

*1930.- El Palau de les Arts Decoratives i Aplicades vist des del capdamunt de l'avinguda de la Tècnica. Al fons  de la imatge s'entreveuen les siluetes de la Torre de la Llum i de les cúpules del Palau de l'Art Tèxtil.

2 comentaris:

  1. Soc nascut al 39 del carrer de LLeida (1947) frontlment al carrer Joaquim Blume, He vist enderrocar la caserna del carrer de Lleida amb un "barrenos" fortísims, on ara es trova el Palau d'Esports (Ara dit Teatre Musical..??) Cuant anaba al Parvulari Forestier, situat al costat del Palau/Teatre, carrer Jocs del Mediterrani, recordo haber vist encara els soldats que hi feien guardia a la porta. Hem costa situar "El Palau de las Arts Decoratives" en aquest lloc a menys que hi sigues abans que la caserna, el que es segur es que es va enderrocar la caserna per construir El Palau Municipal D'esports" Agraire cualsevol aclartiment. Gràcies.

    ResponElimina
  2. ¿Es posible que aquest edifici "Palau de las arts decoratives" estigues al darrera de la caserna? donat front a la avinguda de la técnica, ara nomenada carrer de la guardia urbana...? La caserna es situaba entre el Guardamobles SALAT i el Parvulari Forestier per el costat del carrer de Lleida.

    ResponElimina