diumenge, 2 de gener del 2011

CASA DEL MARQUÈS DE SENTMENAT. Plaça Urquinaona (1882-1974)

*1890.- La Casa del Marquès de Sentmenat cap a finals del segle XIX. Observi's el gran descampat que hi havia darrera. Per allà baixava la Riera de'n Malla.

Durant el primer quart del segle passat, la imatge de la Plaça Urquinaona era presidida per l'edifici que ocupava el xamfrà amb Ronda de Sant Pere i el començament d'Ausias March. Obra de l'arquitecte català August Font i Carreras (1846-1924), la casa del Marquès de Sentmenat era una construcció elegant amb teulada en pendent i un petit torreó acabat en punxa a la cantonada amb Ausiàs March.
 
*1905.- Una vista de la plaça Urquinaona a començaments del segle XX, amb la Casa del Marquès de Sertmenat al fons, enmarcant el començament del carrer Ausiàs March (a l'esquerra) i la continuació de la Ronda de Sant Pere en direcció a l'Arc de Triomf (a la dreta)
 
Va ser construida el 1882 i va romandre dempeus fins el 1974, quan l'oficialitat del tardofranquisme va permetre el seu enderroc tot protagonitzant un nou atemptat immobiliari contra la història de la ciutat. En el seu lloc s'hi va construir un edifici d'oficines de linia moderna i discutible bellesa, que sintonitzava molt més amb la veina torre Urquinaona, que amb la resta d'edificis centenaris d'aquell indret. 

*1941.- A mesura que avançava el segle XX, la Casa del Marquès de Sentmenat anava perdent protagonisme a la plaça davant l'alçaria dels nous edificis.

1 comentari:

  1. Abans va ésser l'inici de la Dreta del Eixample quan es va obrir el carrer Pau Claris enderrocant els edificis propers a la Catedral. N'era un indret per passejar i a la Plaça n'era un nus tranviàire.
    Diuen que per la Plaça passava una riera ( es veuen imatges de conducció d'aquesta riera devant del edifici dels Jesuites del carrer Casp).
    El gratacels és d'inici de construcció anterior al any 36 i, posteriorment va construirse, potser amb rel.lació al projecte de la "ciutat subterrània", la Torre Urquinaona que consta ignaugurada amitjans dels anys 70; es un edifici estret, que te uns grans bassaments i sembla una xemineia de venteig donçs les aigües freàtiques de aquesta riera.Existeïx a www.bne.es una colleció de fotografies del temps de la Repùblica on es cel.lebraven en aquest indret "meetings" i en Primo de Rivera va fer construïr unes instal.lacions sanitàries.

    ResponElimina