dilluns, 28 de febrer del 2011

BAR CANALETAS. (1916-1982)


 
Situat al capdamunt de la Rambla, davant mateix de la font i el quiosc de begudes avui desaparegut, el Canaletas va ser un dels bars més populars del centre de la ciutat. Va ser fundat per Esteve Sala i Cañadell, responsable també de l'existència d'altres grans establiments de la ciutat (American Soda, Baviera, Granja Orient...).
Ja a l'any 1901 Esteve Sala havia instal.lat un primer quiosc de fusta al costat de la popular font de Canaletes. Posteriorment, el 1916 va obrir el Bar Canaletas on s'hi servien tapes, cafès, embotits, entrepans i pastissos i ben aviat esdevingué també restaurant.

*1916.- L'interior del Bar Canaletas poc després de la seva obertura.

 *1922.- Entrada al Bar Canaletas a la Rambla del mateix nom. (Foto: Brangulí)


El 1928 va ser ampliat ocupant la botiga de fotografia que hi havia al costat que fou annexionada. Amb aquesta remodelació el bar va incorporar un element que en endavant constituiria el símbol més personal de l'interior del local: el taulell circular que la clientela ben aviat va anomenar la piscina. Les parets eren decorades amb pintures d'Utrillo i d'Andreu i des de l'altell amb barrots de fusta es podia veure la intensa gatzara de l'interior del local. Fou als anys trenta quan Miquel Boadas va treballar al Canaletas abans d'inaugurar la seva pròpia cocteleria al començament del veí carrer Tallers.

*1937.- Vista del Bar Canaletas durant la Guerra Civil, quan va ser col·lectivitzat pels sindicats UGT-CNT i formava part de la xarxa d'establiments Liber.
 
L'any 1940, recent acabada la Guerra Civil, s'hi va instal.lar un restaurant ràpid  i al llarg dels anys de la dictadura el local va tornar a consolidar, amb permís del veí Núria, un lloc preeminent com a bar cosmopolita i sempre ple de clients en aquell sector tan transitat de la Rambla.

*1969. El singular taulell circular central, conegut popularment com la piscina, era un dels trets més característics del Canaletas (Foto: Ernest Vilà)

L'any 1979, després de canviar de propietari, el local va ser sotmès a una profunda reforma. A finals de 1982, la cadena d'hamburgueseries Burger King va transformar-lo en un establiment de menjar ràpid a l'americana. Tot i que el local reformat va conservar alguns elements de l'estructura antiga (balconades i miralls), el canvi es va viure com una afrenta a la història de la ciutat. Però el cas del Canaletas no va ser l'únic d'un local històric que va claudicar davant l'arribada de l'emergent imperi de l'hamburguesa: el Moka de la Rambla o el Navarra de Passeig de Gràcia-Casp en foren altres exemples.   

*1982.- La publicitat de la cadena Burger King no va tenir cap vergonya en difondre la transformació de l'històric Canaletas com una fita vinculada al cosmopolitisme de la ciutat i al progrés.  

2 comentaris:

  1. quins cullons el burger king !

    ResponElimina
  2. I l'arcalde i tot lo consistori municipal, que va permitir que'l burguerquin s'instalés allà!

    ResponElimina