dissabte, 11 de juny del 2011

EL BARATO. Magatzems. (1909-1966). ALMACENES ARIAS (1971-1981)

MIQUEL BARCELONAUTA*1915.- Simpàtic anunci publicitari dels magatzems El Barato publicat a La Vanguardia

En concordància amb el seu nom, aquests magatzems eren una alternativa popular i econòmica a les altres botigues d'aquest sector. El Barato es va caracteritzar sempre per posar a la venda saldos, sobrants de producció i restes de sèrie i ho podia fer a un preus molt econòmics que atreien a les classes populars. Aquesta fòrmula va seguir sent especialment exitosa a la posguerra quan les penúries i estretors de l'economia domèstica afectaven negativament a moltes famílies.
Situat a l'entorn del mercat de Sant Antoni, a cavall entre l'inici de la trama urbana de l'Eixample i els barris del Raval i de la Barcelona vella, l'edifici de El Barato emergia a la cantonada Villarroel-Tamarit amb façana a la Ronda de Sant Antoni. Va ser obert al 1909. 
Als anys 1930's treballava a El Barato de dependent Julio Muñoz Ramonet, que era nebot del propietari del negoci Salvador Sindreu, i que després de la Guerra es convertiria en un dels homes més rics de la ciutat.

*1929.- Catàleg de la temporada d'hivern 1929/30. (Font: todocolección)

*1953.- Un catàleg de roba de temporada d'hivern

Cap a mitjans dels anys 1960's El Barato va entrar en fallida i va acabar tancant. Uns anys després, al maig de 1971, Almacenes Arias, una empresa madrilenya va reprendre el negoci sota una fòrmula similar. Els nous magatzems ocupaven només la planta soterrània, la baixa i la primera de l'edifici. Però aquesta última etapa acabaria tràgicament. L'11 de març de 1981 es va declarar un incendi provocat, a causa del qual hi van perdre la vida quatre persones d'una familia uruguaiana que eren allotjats a la pensió del tercer pis de l'edifici. La façana malgrat les flames va aguantar i l'edifici reformat va acollir després de l'incendi unes galeries comercials a la planta baixa i un modest hotel.

*1950's.- La façana de El barato a Villarroel / Tamarit (Foto: Valls

*1972.- Almacenes Arias va ocupar el lloc de El Barato entre 1971 i 1981 i s'anunciava fent referència als antics magatzems.

9 comentaris:

 1. Recordo molt bé els Reis que hi posaven per entregar les cartes dels infants.

  ResponElimina
 2. Tengo un catálogo de 1935-1936 de invierno de los almacenes "El Barato"

  ResponElimina
 3. De verdad? Qué interesante. Forma parte del pasado de mi familia

  ResponElimina
 4. Yo trabajé en Almacenes Arias desde su inauguración hasta un año después de la primera inundación

  ResponElimina
 5. Hola, he trobat documentació on queda constància que l'antiga botiga "El Barato" va ser inaugurada el 1892. N'existeix una foto i tot. Si us interessa, us puc passar la informació.

  ResponElimina
  Respostes
  1. hola me interesaria la foto me la pots passar

   Elimina
  2. Hola que tal !! Que interessant que tinguis foto que relacini que era del segles XIX… com pudriam fer per tindrà copia ? Gràcies Joan Anton

   Elimina
 6. M'havien explicat, no sé si és cert, que un dels primers promotors de El Barato havia arribat des de Burgos; que hi van posar una de les primeres escales mecàniques de Barcelona; i que durant la guerra es va exiliar a l'Argentina. Aquest home seria avi del Gato Pérez i de l'arquitecte Fernando Álvarez, tots dos vinguts de nou a Barcelona.

  ResponElimina