dissabte, 17 de setembre de 2011

BAR ORO NEGRO. Diputació 220 (1928-2006)


A la cantonada d'Aribau amb Diputació hi havia aquest bar senzill i discret, modest i sense pretensions, amb una decoració molt austera, taules i taulell de marbre i aquell aspecte especial que tenen els bars de barri de tota la vida. Memorables bocates de tonyina amb olives i sempre un gran ambient els dies de partit per la televisió. El local tenia una terrassa al carrer a la que anys enrera es servia directament a través d'una finestra que donava a l'interior.
L'Oro Negro tenia però, una característica diferencial important: a dins hi havia un reservat on s'hi jugava als escacs. Les partides eren seguides amb una religiosa i gairebé litúrgica atenció i silenci pel grup d'incondicionals habituals del local. També s'hi jugaven partides de dòmino. La clientela era tan fidel que gairebé sempre s'hi veien les mateixes cares. La més habitual era la del conegut com Recasens, un tipus ros i ben plantat, habitual com a extra en pel·lícules del far west rodades a Esplugues City. 
Tot i que el bar Oro Negro ja existia des de 1928 (se l'havia conegut amb el nom de Los Italianos i el 1936 va arribar acollir la seu de la Lliga Oficial de Beisbol), fou a l'any 1952 quan Tomàs Tulla el va arrendar i va iniciar una nova etapa. La seva filla, la senyora Assumpció, va ser l'última que el va dirigir i els seus fills ja no varen tenir interès en continuar el negoci. El bar va tancar portes el 2006 deixant mig orfes a una bona colla d'aficionats als escacs.

*1936.- Poc abans d'esclatar la Guerra Civil el bar Oro Negro va ser la seu de la Lliga Oficial de Beisbol com recull aquest retall de El Mundo Deportivo del dia 30 de maig d'aquell any.
 

6 comentaris:

 1. Si, el recordo, tota una institució pels que estudiavem a la "Central"... un lloc d'escapades!!

  ResponElimina
 2. Recuerdo por de él ¡¡¡ Pero si el haber pasado infinidad de veces...salut

  ResponElimina
 3. Un dels fills de la Sra Asunció era Tomàs Inupié, reconegut pioner del grafitti a Barcelona i a día d'avui tatuador a Washington (USA)

  ResponElimina
 4. Magnífiques tardes amb els companys d'institut. Ara a l'èpoc dels modernets potser seria un exit obrir un com aquest. Que us sembla?

  ResponElimina
 5. Al costat mateix, al carrer Diputació, hi havia i em penso que encara hi és una llibreria de 2a ma on comprava llibres i després me n anava al "oro negre" a fullejar els llibres comprats. Mai em donaven pressa i m hi sentia molt a gust, recordo perfectament la senyora Assumpció i el cambrer (no recordo el nom) que feia les comptes de les consumicion amb llapis i uns cartrons.

  ResponElimina
 6. Era una institución, ruidoso, lleno de humo, no muy aseado y frecuentado por ajedrecistas.

  ResponElimina