dimecres, 28 de setembre del 2011

RADIO JUVENTUD. LA VOZ DE CATALUÑA. Estudis de Via Augusta 17. (1970-1981)




El 6 de febrer de 1970 el Príncep d'Espanya Joan Carles de Borbó va inaugurar els nous estudis de Radio Juventud de Barcelona a la Via Augusta 17-19. Aquesta emissora, que va arribar a ser molt popular durant els anys 1970's, va tenir els seus orígens a les localitats d'Esplugues de Llobregat i Sant Just Devern on, a principis de 1951, va començar a emetre Radio Unión. Només uns anys després es va traslladar a Barcelona amb estudis al número 77 del carrer Saragossa.
Però va fer falta arribar a començaments de la dècada dels 1960's perque es produís una nova fusió entre Radio Unión i Radio Hospitalet La Voz de Cataluña per assistir al naixement de Radio Juventud La Voz de Cataluña, que va quedar integrada dintre de l'anomenada Cadena Azul de Radiodifusión (C.A.R.).


*1960's.- Una Unitat Mòbil de la cadena al centre de la Plaça Catalunya.

Amb l'obertura dels estudis de Via Augusta l'emissora va adquirir la seva majoria d'edat i va començar a triomfar a l'hora de desenvolupar el projecte pioner d'emetre amb so estereofònic en la banda de freqüència modulada (FM) gràcies al seu director Josep Lluís Surroca i a l'esforç de col·laboradors seus com Josep Payá, Josep Deu i Manuel Bolívar. L'emissora en FM es va dir RJ2 i es va independitzar de la seva germana d'ona mitja
A partir de 10 de gener de 1975 es va convertir en la primera emissora que emetia amb regularitat a partir de mitjanit.
A finals de l'any 1981 Radio Juventud va quedar absorbida per la societat estatal Radio Cadena Española, deixant enrera una història protagonitzada per una desfilada d'excel·lents professionals que van néixer i créixer en aquesta històrica emissora. Ens referim a noms com Albert Boixareu, Jordi Estadella (Tito B. Diagonal), José María Pallardó, José Luis Barcelona, Juan Antonio Fernández Abajo, Luis Arribas Castro, Pedro Ruiz, Pepe Navarro, Ricardo Fernández Deu i més tard altres com Antoni Bassas, Alfons Arús, o Jordi Basté.


Jordi Estadella donant vida al seu personatge Tito B. Diagonal



Alguns dels programes més populars de Radio Juventud:

Quisicosas (Josep Maria Bachs)
El Clan de la Una (José Maria Pallardó)
Al mil por Mil
El Sacapuntas (Jordi Estadella)
Las alegres mañanas (Jordi Estadella)

*2011.- A la muntanya del Carmel, on hi hagué instal·lada l'antena de l'emissora, pot encara veure's aquest bloc de maons amb un rètol rovellat i descompost que diu "RADIO JUVENTUD DE BARCELONA (CAR)" (Foto: Miquel Cartisano)

29 comentaris:

  1. te acabo de enviar algo que te puede interesar ¡¡¡ salut

    ResponElimina
  2. Increíble!
    El clan de la una!!
    Quins records!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Algú es recorda de: "Barcelona Internacional"?

      Elimina
    2. El feia el Bachs, no? Jo l'escoltava per la Cançó.

      Elimina
  3. Ràdio Joventut va ser una gran escola de ràdio.
    Entre la facultat de Ciències de la Informació i aquesta escola, molts escollien aquesta última perquè amb la seva diplomatura sorties amb feina.
    Us voldria fer una petita rectificació, si m'ho permeteu, ni el Josep Cuní ni la Julia Otero van passar per Ràdio Joventut, el primer es va fer a Ràdio Barcelona i la segona crec que a Ràdio Miramar
    Salutacions i felicitats per aquest magnífic bloc
    Magda

    ResponElimina
  4. en josep cuní va estar a rádio barcelona però primer va passar per radio tarrasa, ser-vallés.

    ResponElimina
  5. Jo visc quasi al davant!!! Quants records
    La campanya de Reis
    Alguns famosos que feien temps tot prenent un cafè al bar Siroco...
    Gràcies

    ResponElimina
  6. Vau esta alguna vegada a l'av. De pedralbes?

    ResponElimina
  7. I de l'Àlex Botines! I el Jaume Fina

    ResponElimina
  8. Coincidieron Alfonso Arús, Elisenda Roca y Eva Orue, esta última amanecía siempre en la redacción. Los tres en calidad de Becarios. Alfonso Arús –con todo su pelo- Inició su primera y tímida colaboración en el programa juvenil “Sonría, por favor” de Mateo Fortuny y sus miles de fan “paparritas” que entonces se emitía a las 15h horas. En poco tiempo Argimiro Lozauno, Jefe de Programación de Radio Juvenud/RadioCadena, le pidió que realizara el programa de los programa, anticipando cuanto los oyentes escucharían la próxima semana. En esa época Luis del Olmo realizaba un programa por las tarde, Hora Punta” y Elisenda Roca pasó a ser una de sus productoras. Por esas fechas también realizaban programas Luis Arribas Castro (q.e.p.d.) y Silvia Tortosa (esta última plantó a la emisora y tuvo sus problemas). Años después aparecieron Julia Otero, José Manuel Parada y Carlos Herrera, pero en Radio Miramar. A Julia Otero jamás la vi en esta emisora.

    ResponElimina
  9. Hola. Em podria informar algú del bloq en què carrer o on estava situada l'antena de Ràdio Joventut la Veu de Catalunya. Veig una foto del senyor Miquel Cartisano del lloc en la muntanya del carmelo però voldria saber exactament on estava situada. Gràcies. Xavier Martínez - benhursitges@yahoo.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. És davant el número 54 del carrer de Mühlberg. Però no a peu de carrer, sinó situat a un carreró sense sortida que comença davant el número 60 del carrer de Mühlberg.

      Elimina
  10. Hola.Recuerdo los espacios musicales entre 1968 y 69,después de salir del cole siempre estaba pegado a la radio.Recuerdo perfectamente cuando ohí por primera vez el tema Jess and James - Move y Brenton Wood - Give A Little Sign.Me sorprende como poder recordar ese grato recuerdo teniendo yo entonces a penas 7 años de edad.Saludos

    ResponElimina
  11. Hola
    A mi me gustaria saber,de quien era la sintonia,no la de entrada,si no una que sonaba dentro del programa.
    Recuerdo que era de violin,pero rock,no clasica.
    Son de aquellas que te han gustado siempre y no tienes ni idea de quien es.
    Gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et refereixes al grup The Flock el seu pimer disc.

      Elimina
  12. Y mister singer.Por las tardes .Quien era?

    ResponElimina
  13. Mister singer era el gran Joan Comellas “la voz”

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mr Single, acompañado de la ratita.
      No, no, no, la ratita no, no la enseñaré... no, no, no, la ratita no, que no puede ser

      Elimina
    2. Mr Single, acompañado de la ratita.
      No, no, no, la ratita no, no la enseñaré... no, no, no, la ratita no, que no puede ser

      Elimina
  14. També realit.zaban : Visto para informar amb Clemen Martin

    ResponElimina
  15. Com es deia el tio genial que feia el lloro el mico i el senyor de Puerto Rico

    ResponElimina
  16. Las alegres mañanas las haciaAgustin Rodriguez junto con jose miguel sanchez bande en los controles

    ResponElimina
  17. Ines Mir. Yo entre e la Escuela de Radio Juventud i tenia un programa de tarde COLORIN-COLORADO. Entrevistaba a un dibujante y se hacia un guion para el personaje popular del dibujante. Por ahi pasaron todos...y a mi me llamaron de Editorial Plaza para dirigir sus ediciones infantiles. Siempre gracias a Radio Juventud!!

    ResponElimina