divendres, 18 de novembre de 2011

CINE TEATRE ODEÓN. Sant Andreu. (1921-1981)

Article elaborat amb la col·laboració de JOAN PALLARÈS-PERSONAT


La sala de cinema més gran que va tenir el barri de Sant Andreu de Palomar al llarg de la seva història va ser el cine Odeón. Era situada al passeig de Fabra i Puig, conegut popularment com la Rambla, fent cantonada amb el carrer de Nadal.
El local va ser obert a principis de l'any 1921 i disposava d'un aforament notable que s'apropava a les 2.000 butaques i que el situava entre els més grans de ciutat.
En els seus inicis va actuar com a teatre i s'hi havien vist fins i tot òperes. Així, al febrer de 1927 s'hi representava La Africana, a càrrec de la companyia del Gran Teatre del Liceu, amb el debut del baríton Joan Fonoll. Els tramvies per anar a l'Odeón des del centre de la ciutat sortien del carrer Trafalgar.

*1927.- Crònica publicada a La Vanguardia del 27 de febrer sobre la representació de l'òpera L'Africana a l'Odeón de Sant Andreu.

Posteriorment el local es va anar consolidant com a sala de cinema i als anys de la República tenia un aforament de 1.800 localitats. Eren molt conegudes les sessions matinals musicals de l'Odeon, mentre que les tardes del diumenge era habitual lloc de trobada de families.
Durant els primers anys de la dictadura franquista l'oficialitat del règim va aprofitar la gran capacitat de la sala per promoure tota mena d'actes d'exaltació dels valors feixistes i actes d'afirmació a Franco i a la Falange. D'altra banda era també el local preferit  durant la celebració de la Festa Major del barri per oferir-hi actes i representacions teatrals. L'òpera i la sarsuela tampoc hi van faltar durant els anys 1940's i el 5 de desembre de 1952 els andreuencs van tenir l'oportunitat de veure-hi actuar a la gran vedette del moment Carmen de Lirio.
Aquell mateix any la sala havia estat reformada en profunditat pel propietari José Coll Navarra que, tot i reduir l'aforament deixant-lo en 1600 butaques, va millorar ostensiblement les condicions de visibilitat de tot el local i la decoració interior. Aquestes reformes van ser projectades per l'arquitecte Joan Pujadas Porta.
Represa l'activitat, L'Odeón va continuar com a sala de reestrena oferint dobles programes en sessió contínua. Finalment, el diumenge 14 de juny de 1981 aquest cinema mític de Sant Andreu va tancar portes per sempre. L'últim programa doble projectat incloia El factor humano i Mujeres de Cabaret. Després part de la seva gran estructura va ser aprofitada per donar cabuda a un gran mercat que encara conserva el nom del cinema.

*1970's.- El modest cinema Odeon en els seus últims anys.

9 comentaris:

 1. Recuerdo el Odeón, allí vi, cuando era, niña Mary Poppins. Tu crónica lo ha rescatado del olvido total.

  ResponElimina
 2. Nascut el 1934 i veí de Sant Andreu de Palomar, he vist molts films al Cinema Odeon. Hi havia tres altres cinemes: Atlàntida, Recreo i Rosal.

  ResponElimina
 3. Fins que no van fer 'A Hard Day's Night' a l'Odeon no m'agradaven els Beatles, ho he de confessar, però en sortint de veure-la ...Beatles forever!

  ResponElimina
 4. Una mica més amunt de l'Odeón, a Fabra i Puig amb Concepció Arenal, hi havia també el Cine Victoria...el recordeu?

  ResponElimina
  Respostes
  1. i tant !!!!! i mes amunt del Passeig Fabra i Puig pasat l´Avinguda Meridiana hi havia el cine Astor i per desgracia ens hem quedat sense un cinema al barri, tal com ha pasat en d`altres.. ara els que tenim mes aprop son els cinemes de la Maquinista etc.. fins i tot es van tancar els cinemes de l´Odeón.... quins canvis !!!!

   Elimina
 5. Cal tenir en compte, així mateix, que a "Els Padres", al col·legi Jesús, Maria i Josep, cada diumenge hi feien programa de cinema, amb dues pel·lícules. Més tard, van obrir les sales Lauren Sant Andreu davant d'on era l'Odeón, que ara també romanen tancades. Més amunt de l'Astor, hi havia el cinema Virrey, a la plaça Virrei Amat

  ResponElimina
 6. Ho recordó perfectament, per la festa de Sant Andreu, ens portaven als nens i nenes de les escoles del barri, jo anava a la Acadèmia Balmes, a una sessió matinal gratis i després a la fira...Jo era més del Cinema Recreo, pero aquesta ocassió era molt especial.

  ResponElimina
 7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina