dimarts, 24 de gener de 2012

PAVELLÓ DELS AUTÒMATES NARBÓN (1904-1906)


*1905.- Retall de la cartellera de La Vanguardia del dia 8 de maig.

Els Automàtes Narbón foren una atracció de començaments del segle XX que van tenir una bona acollida entre el públic. L'únic local estable d'aquest espectacle creat per Alfredo Narbón es va instal·lar al número 19 de la Rambla de Catalunya, prop de la Gran Via, on es va construir un pavelló a l'interior del qual hi havia el teatret d'autòmates. Les figuretes acuradament dissenyades executaven amb precisió els seus moviments i componien quadres de gran realisme. La inauguració va ser el dia 11 de juny de 1904 i el primer espectacle es va titular "La conquista de Argel". Constava de dos actes en el que es representaven la defensa i conquesta de la capital algeriana. Aquestes representacions d'autòmates eren ideals per a la quitxalla. Darrera l'espectacle hi havia el treball dels escenògrafs Moragas i Alarma, dos dels més reputats de l'epoca.

*1904.- Notícia de la inauguració del teatret d'Autòmates Narbon a La Vanguardia del dia 14 de juny.

Les sessions dels autòmates es complementàven amb una projecció de cinema en acabar les representacions. La màquina era situada a l'exterior i la projecció es realitzava per transparència. Aquest detall era informat al públic per assabentar-lo que no hi havia perill d'incendi. Cal recordar que en aquella època el foc era un accident força habitual en aquests tipus d'espectacles.
Els temes dels espectacles presentats tenien relació amb el calendari de festes i tradicions populars i religioses (Nadal, Setmana Santa, Sant Joan, Tots Sants, Corpus...) i es barrejaven amb producccions pròpies. Un altre recurs de l'empresa era oferir sessions de sarsuela quan els espectacles habituals no assolien el nombre d'espectadors previst.
A començaments de l'any 1906 es perd la pista del pavelló dels Automàtes Narbón que va deixar d'aparèixer a les cartelleres dels periòdics i revistes d'espectacles de l'època. Anys després, al 1911 l'espectacle d'autòmates reapareix al Saturno Park a la plaça d'Armes del Parc de la Ciutadella. El 1915 Alfredo Narbón posava en venda el seu negoci d'autòmates des de Santander.

3 comentaris:

 1. Qué tiempos, imagino la emoción de los espectadores con la representación de autómatas. Ahora ya no asombra ni la Guerra de las Galaxia.

  ResponElimina
 2. Miquel, estic preparant un apunt sobre la història dels autòmats. T'avanço que els autòmats Narbón no van ser de curta durada ni la seva presència a Barcelona va ser estable. Les notícies que has trobat fan referència als cops que van ser a Barcelona de passada.

  ResponElimina
 3. Certament Amaltea, ha passat un segle i els temps han canviat molt.

  Enric: espero amb expectació el teu article sobre automàtes. Pel que he pogut llegir el Pavelló d’Autòmates Narbón si que va ser estable durant el període 1904-1905, i era conegut amb aquest noms pels ciutadans tot i que, a més a més, va ser un local pioner en la projecció de cinema a Barcelona.
  Tot i que els espectacles d’autòmates eren itinerants per tota la península sembla que el senyor Narbona (autèntic pioner del tema a l’estat espanyol) es va establir durant aquell temps a Barcelona i només amb algunes interrupcions va oferir el seus espectacles a l’esmentat teatret. Seguint les cartelleres de l'època es pot comprovar aquesta asiduïtat entre juny de 1904 i fins las primers mesos de 1906.
  De fet, aquest article, que he anat ampliant aquests últims dies intenta identificar com a lloc desaparegut el Pavelló de Rambla Catalunya/Granvia, més que la pròpia atracció dels autòmates que he citat i descrit per fer entendre el tipus d'espectacle que era.

  ResponElimina