dissabte, 28 d’abril del 2012

CAFETERIA MONZA. Rambla Catalunya / Mallorca (1960's-1980's)


La Cafeteria Monza, situada al número 86 de la Rambla de Catalunya, cantonada amb Mallorca, molt a prop del cinema Alexandra, va ser un dels molts establiments de restauració que la familia Esteve Sala va tenir a Barcelona al llarg del segle XX. Entre ells es compten locals legendaris com Granja Royal, Moka, American Soda, Baviera, etc.
El seu propietari Esteve Sala Soler, fill d'Esteve Sala Cañadell, falangista i regidor de l'ajuntament de Barcelona durant l'època franquista, assegurava en una entrevista del cronista Lluís Permanyer de 1987, que va ser al Monza on es va introduir la pizza a Barcelona, uns anys abans de l'esclat del negoci de les pizzeries.
El local era una cafeteria de línia moderna sorgida a començaments de la dècada dels 1960's amb una decoració molt especial, obra de l'interiorista Carrera, que es centrava en la temàtica automobilística (Monza és el nom del circuit que hi ha als afores de la ciutat de Milà i l'Esteve Sala era un entusiasta dels esports del motor).

4 comentaris:

 1. y en su parte exterior, esculpidas con luces de neón de color rojo y verde, estaban las figuras de tres coches de carreras de aquellos de los años 60, tipo de los que pilotaba Fangio...

  ResponElimina
 2. A l'interior presidia la sala un quadre enorme que representava el paviment del circuit, fet amb asfalt, i la traça d'un pneumàtic (el d'un Renault 4.4 que pujava per Rambla de Catalunya).
  El quadre el vàren realitzar al carrer, dabant del local mateix.
  Els cendrers eren uns pneumàtics Pirelli de miniatura, de goma autèntica, d'uns 15 cm. de diàmetre, amb un centre d'alumini de color coure.

  ResponElimina
 3. El mural esmentat no usava el pneumàtic d'un 4.4, sinó de la furgoneta 2CV del meu pare. I el quitrà emprat va ser demanat a una brigada que feien obres al passeig de Gràcia.
  Va ser una improvisació de'n Carrera, que de sobte va tenir la idea de posar-hi el mural.
  Per cert, la furgoneta del meu pare havia estat part del material venut amb el local on en Carrera hi va posar primer el seu taller i més tard el restaurant, un antic torrador de cafè.

  ResponElimina