dimarts, 22 de maig del 2012

PLA DEL GURUGÚ. Zona de ball i esbarjo. Montjuïc

* 1910's.- Dues imatges de la zona del Gurugú a la muntanya de Montjuïc, un lloc molt apreciat pels barcelonins de començaments del segle XX.
 
 

A començaments de segle XX, la muntanya de Montjuïc encara no estava urbanitzada, però els barcelonins no dubtaven en enfilar-se pels seus camins per cercar llocs on passar l'estona i divertir-se. Un d'aquest camins era el de l'Esparver, que portava fins al Pla del Gurugú. Aquesta esplanada, situada en el sector que avui acull el Parc del Migdia, era un dels indrets predilectes per passar el diumenge. 
Allà es concentraven bàsicament grups de famílies obreres. Hi havia ball i també bancs per seure, menjar i beure. No era estrany veure parelles de noies joves ballant i la canalla corrent amunt i avall. Les dones portaven farcells plens de menjar i sobre les taules o al terra es desplegaven tota la teca i s'hi feien àpats casolans en contacte amb la natura.   

3 comentaris:

  1. Encara està per fer una història de Montjuïc. Una muntanya que ha sofert uns canvis importants durant el segle XX, i on, malauradament, gairebé no queda res del seu passat anterior a la urbanització que va patir arran de l'Exposició del 29. Els llocs d'esbarjo, com el que esmente, són una de les peces clau: Montjuïc n'era ple. A veure si algú posa fil a l'agulla.

    ResponElimina
  2. Ara ting un llibre entre les mans : Barcelona balla, de Ferran Aisa , i surten varies fotos interesantissimes de Montjuich ¡ salut

    ResponElimina
  3. Hi ha molts llibres sobre la muntanya però són fragmentaris, és cert que falta una història global que arribi fins avui.

    ResponElimina