diumenge, 9 de setembre de 2012

CASERNA MILITAR DE CAVALLERIA. Sant Pau / Abat Safont.

*1910's.- Vista de la cruïlla dels carrers Sant Pau i Abat Safont.

A començaments del segle XX, a la cruïlla dels carrers Sant Pau i Abat Safont hi havia el picadero de la Caserna de Cavalleria de l'Exércit en un solar de visió poc agraida, que per una banda limitava amb les façanes posteriors de les cases del carrer les Tàpies i per l'altra amb l'església romànica de Sant Pau, aleshores mig amagada entre edificacions. El panorama es completava amb la presència d'un bar que hi havia just al xamfrà amb una barra amb columnes que sustentaven el sostre i des de la qual se servia directament al client a peu de carrer.
Sembla que en aquest picadero hi havia fet pràctiques de cavall el mateix José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, quan durant els anys 1920's va fer el servei militar a Barcelona amb el seu germà Miguel, mentre el seu pare exercia de dictador al país amb el vist-i-plau del rei Alfons XIII.   
A començaments dels anys 1930's tot aquest espai canviaria radicalment de fesomia. La Caserna i el picadero varen desaparèixer, juntament amb algunes edificacions annexes. Això va permetre que l'església de Sant Pau del Camp pogués lluir com es mereix. Altrament, sobre el solar que va quedar lliure, es va aixecar el Col·legi Collaso i Gil, una edificació de maó vist de l'arquitecte Josep Goday, que va contribuir a pal·liar el dèficit d'equipaments educatius que patien aquells barris.
 
 
 
Dues imatges captades des del mateix lloc.
A la de dalt (1925), es pot veure el solar en el que es feien les pràctiques de cavalleria. En primer terme el bar que hi havia la cantonada on se servia directament al carrer des de la barra. A mà esquerra l'església de Sant Pau del Camp tapada per altres edificis. Al fons les façanes posteriors de les cases del carrer de les Tàpies.
A la imatge inferior (1931), les obres de construcció del Col·legi Collaso i Gil ja havien començat, s'havia enderrocat el bar de la cantonada i les altres edificacions que tapaven l'església, que després d'aquesta operació quedaria finalment a la vista. (Fotos: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).

*1933.- La mateixa cantonada amb el Col·legi Collasso i Gil acabat d'inaugurar.
 
 

1 comentari:

  1. Buscant fotos d'aquesta caserna, no has trobat res del Caspolino del carrer Abat Safont?

    ResponElimina