dissabte, 17 de novembre de 2012

FÀBRICA DE CERVESA DAMM. Urgell / Diputació (1881-1900's)


 
*1880's/1890's.- Reclams publicitaris de cervesa Damm amb imatges de la fàbrica del carrer Urgell cantonada Diputació.

Tot i que la primera fàbrica de cervesa del que després seria la popular i coneguda marca Damm va estar ubicada al carrer Viladomat, la primera gran instal·lació productora de cervesa, abans del trasllat al carrer Rosselló, fou la del carrer Urgell 67-69, que arribava fins a la cantonada amb Diputació.
La família Damm era originària d'Alsàcia. Fugint de la guerra franco-prussiana, van arribar a Barcelona el 1872 disposats a fer negoci amb la introducció del consum d'aquesta beguda a Catalunya. La primera empresa la van crear el 1876.
La fàbrica del carrer Urgell, inaugurada el 1881, estava distribuida en dos sectors ben diferenciats. D'una banda les oficines comercials ocupaven un edifici amb façana i entrada pel carrer Urgell que abastava tota la cantonada amb Diputació. El sector de producció quedava a l'interior de l'illa, en una nau aliniada en paral·lel amb el carrer Diputació i separada d'aquest per un pati on s'magatzemaven els barrils i les caixes per les operacions de càrrega i descàrrega i del que emergia una gran xemeneia.
En les dècades següents Damm es va fusionar amb d'altres petites empreses locals productores de cervesa (Puigjaner y Fabre i La Bohemia), van crear la Societat Anònima Damm i van construir la gran factoria del carrer Rosselló on van traslladar la producció.


*1890's.- Treballadors de Cerveses Damm al pati de la fàbrica

Amb el pas dels anys, aquell solar de l'originària fàbrica Damm va estar ocupat per magatzems, fins que als anys 1960's s'hi va aixecar un edifici de tretze plantes amb entrada pel carrer Diputació 142, que trencava la uniformitat d'alçada de l'Eixample. La compensació dels volums d'edificació va deixar la cantonada només amb planta baixa i una alçada. Aquesta part de l'edifici va ser ocupada anys després per la redaccio del diari El Periódico (anys 1980's- 1990's) i actualment (2012) per l'Hotel del Comte.

3 comentaris:

 1. TINC UNA FOTO ANTIGA DE LA FÀBRICA QUE POT SER T'INTERESSA, em pots envia un correu a memoriesdelsnostresbarris@gmail.com i lme la demanes dient-me on vols que te l'enviï.

  ResponElimina
 2. Ah, ara entenc aquest bloc enorme junt el garatge només de planta! Ves, qui ho havia de dir

  ResponElimina
 3. Jo vaig nèixer a Diputació 123, just davant... i sempre em van dir que durant la guerra civil, als sòtans del edifici de la Damm hi havia hagut un refugi antiaèri. Recordo que quan es van fer els fonaments del nou edifici, que va ocupar El Periodico i despés l'Hotel del Compte, es veia com restes d'un enorme formiguer de diversos pisos subterrànis....
  Algú en sap alguna cosa més?
  Ramon Pinós (rpinos@hotmail.com)

  ResponElimina