dimarts, 29 de gener de 2013

ESTÀTUA DE FERRAN VII. Pla de Palau (1831-1835)


*1831.- Un dibuix en el que veiem l'estàtua de Ferran VII a la dreta amb l'edifici de l'Antiga Duana, avui seu del govern civil, al centre de la imatge.

Contràriament al que molts podrien pensar, la primera escultura pública que hi hagué al Pla de Palau no fou pas la Font del Geni Català, que encara avui podem veure, sino una estàtua més modesta, realitzada en bronze i que representava al rei Ferran VII dempeus sobre un pedestal. Era situada davant del Palau Reial i protegida per un reixat que enquadrava el monument.
Va ser promoguda pel capità general Conde de España i realitzada per l'escultor francès Pierre-Joseph Chardigny (1794-1866). La veritat es que no va durar dempeus ni cinc anys. La tarda del 25 de juliol de 1835, una gernació humana enfervorida provinent del Torín de la Barceloneta va arribar al Pla de Palau amb ganes de gresca i revolta. A resultes dels aldarulls, que varen durar dies,  l'escultura va acabar destrossada i ja no tornaria a ser restituïda. 

4 comentaris:

 1. Hola barcelonauta
  Disculpa perquè potser et semblaré impertinent, però és que llegint el text, a on diu "protegida per una verja" en català seria més correcte "protegida per un reixat" ja que verja és un mot castellà. repeteixo les meves disculpes perquè a vegades els que corregim semblem una mica repel·lents. A banda d'això, les teves explicacions son sempre molt interessants i la veritat és que no en tenia ni idea de l'existència d'aquesta estàtua. Gràcies per totes aquestes explicacions i salutacions

  ResponElimina
  Respostes
  1. És correcta la teva observació i gens impertinent. Queda de pas esmenat el text.

   Elimina
 2. Sobre la revolta del Torí, aquesta és la meva versió

  http://srabsenta.blogspot.com.es/2012/01/25071835-una-tarde-en-los-toros-y.html

  ResponElimina
 3. És possible que sigui aquesta ?
  https://maratania.wordpress.com/2013/03/08/149-la-escondida-estatua-de-fernando-vii-en-el-convento-de-santa-clara/

  ResponElimina