dilluns, 4 de març del 2013

HOTEL ARYCASA. Ausiàs March / Bruc (1952-1977)

 
*1952.- Façana de l'Hotel Arycasa poc dies després de la seva inauguració. (Foto: Zerkowitz) 
 
L'Hotel Arycasa va ser inaugurat al maig de 1952, poc abans de la obertura del Congrés Eucarístic, celebració que va aplegar a Barcelona una gran quantitat de visitants vinguts d'arreu del món. L'edifici que acollia l'hotel era situat a la cantonada dels carrers Ausiàs March i Bruc, tenia 10 plantes i constituia una típica mostra d'aquella arquitectura monumental franquista de linies neoclàssiques, molt similar als edificis que en aquells temps s'aixecaren al centre de la ciutat (Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia especialment).
Durant els seus primers quinze anys de vida l'Arycasa va ser un dels hotels més distingits de la ciutat amb categioria de 5 estrelles. Era molt conegut perque els toreros que actuaven a la Monumental habitualment s'hi hostatjaven. Manuel Benítez El Cordobés,. el matador més mediàtic d'aquells temps, era un asidu client de l'Arycasa des d'on havia oferit més d'una roda de premsa.
A partir de finals dels anys 1960's l'hotel va començar a entrar en una progressiva decadència assetjat per la dura competència que exercien altres establiments hotelers nous de la ciutat. A poc a poc, va anar perdent pistonada, van tancar el restaurant i la cafeteria annexa Lutecia i finalment l'hotel cap a finals de 1977. L'edifici va romandre dempeus, va ser remodelat a fons i tres anys després va reobrir convertit en un centre comercial de venda a l'engrós, un negoci molt tipic d'aquell barri i que avui el xinesos gairebé monopolitzen.

*1972.- Un sotagot del Lutecia, que era la cafeteria-restaurant de l'hotel.
 
 
 *1950's.- Dos adhesius de l'Hotel Arycasa, d'aquells que antigament s'enganxaven a les maletes.
 
 
Fullet informatiu per als clients de l'hotel (Arxiu Eugenio Guardiola Santafé)
  

13 comentaris:

  1. A saber qué echaron abajo para construir este hotel.

    ResponElimina
  2. curiosamente, hoy estaba viendo una pelicula española de 1968, de aquellas que se hacian para completar programas dobles llamada "persecucion hasta valencia", y se ve claramente la fachada y a habitacion, muy clasica, parece de gran lujo para la epoca. me llamo la atencion porque nunca habia oido hablar de este hotel.

    ResponElimina
  3. El Hotel Arycasa fue diseñado por mi abuelo Francisco Victor Ortenbach, sus propietarios los Arimón y Casademunt, de ahí el nombre lo engañaron y nunca le pagaron lo acordado... En su momento fue el hotel más moderno de Barcelona con muchas innovaciones que luego fueron copiadas en otros establecimientos hoteleros.

    ResponElimina
    Respostes
    1. yo traballave al hotel era fantastic, el gran Pep Samitier era clien em le seba aman mol presiose ell super amable, molte gen importan dels tems, salutacions, Pau.

      Elimina
  4. Cuando digo diseñado, se entiende, fue el arquitecto.

    ResponElimina
  5. Yo estuve trabajando cuando era centro comercial en el año 1991 teniamos restaurante, peluqueria,centro de estetica

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo tambien trabaje en el restaurante arycasa, mi jefa era Esther.

      Elimina
    2. Yo también tenía tienda,en el cuarto piso.

      Elimina
  6. Algú sap el o els noms del director O gerent d'aquest hotel ?

    ResponElimina
  7. quan jo era petita i rondinava pel menjar, la frase del meu avi era "tu que t'has pensat que això és l'arycasa?"
    En tenia una variant amb el set portes.

    ResponElimina