dimarts, 23 d’abril del 2013

TEATRO DEL PRADO CATALÁN / CINE LESSEPS (1909-1912)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ
 
*1912.- Porta d'entrada al cinema Lesseps (Font: Barcelona Atracción)

La imatge anterior ampliada
 
Una de les sales d'espectacles de Gràcia de les que se'n tenen menys noticies és la inaugurada el 30 de setembre de 1909, amb el nom de Teatro del Prado Catalán, a la plaça dels Josepets, quan ja havia estat rebatejada oficialment com a plaça Lesseps. El local va ser construit sobre els terrenys que havien ocupat les antigues cotxeres dels tramvies. Aquest Prado Catalán, que res tenia a veure amb el teatre del mateix nom que hi hagué al passeig de Gràcia cap a finals del segle XIX, va aixecar el teló amb una representació de La Bohème sota la dirección de Vicente Preti.
Com apunta Joan Munsó Cabus [1] tot sembla indicar que el mateix local va ser convertit en Cine Lesseps el dia de Nadal del mateix any 1909 i va continuar la seva singladura alternant les projeccions cinematogràfiques amb alguns números de varietats i sessions de vermut amb la banda de música de la Casa de la Caritat i actuacions d'artistes com la Torrerica o Las Noé (22 de setembre de 1910). Al desembre de 1911, la màgia i la prestidigitació a càrrec del Gran Magiani hi varen ser també presents. Però el local va ser objecte primer d'un a greu inundació (1911) i posteriorment d'un incendi que el va destruir gairebé totalment. I, a partir d'aquí, es perd pràcticament la pista d'aquest local d'espectacles. tot i que en alguns retalls de prensa es refereixien al Prado Catalán de Lesseps com un lloc se servien menjar i banquets.
 
*1910.- Retall de premsa de La Vanguardia en el que es dona compte del banquet organitzat per la Lliga Regionalista al Prado Catalán de Lesseps. A la imatge inferior es veu l'interior del local amb la platea ocupada pel banquet, que tingué lloc el 13 de noviembre de 1910  després de la inauguració del monument al doctor Robert. (Foto: Frederic Ballell. Arxiu Fotogràfic de Barcelona)*1911.- Anunci de la representació de l'òpera La Gioconda a l'escenari del Teatro Prado Catalán.


*1911.- El 17 d'octubre d'aquell any, una gran tempesta va causar desperfectes al Cinema Lesseps i al cafè del Prado Catalán. Així s'explicaven els fets a les planes de La Vanguardia.


* 1912.- A l'abril d'aquell any un violent incendi va cremar tot el local (Font: Hemetoteca La Vanguardia) 

No obstant això, el nom de Prado Catalán va continuar sent emprat per referir-se a aquell indret, almenys fins a començaments de la década dels 1920's quan l'espai va pasar a ser ocupat pel Garatge Lluís. Acabada la Guerra Civil el popular cinema Roxy va obrir portes sobre aquell mateix solar.


[1]. Munsó Cabús, Joan. Els cinemes de Barcelona. Edicions Proa. Barcelona 1995.

2 comentaris:

  1. Hola l'edifici on posesla fletxa es la cotxera del primer tramvia de cavalls el teatro del Prado Catalan estava al darrera. Disposo d'altres fotografies que es pot veure amb tota claretat aquesta afirmació i si busqueu el meu article ublicat a la revista del barris de l'Ajuntament de barcelona per Josep Maria Contel la cotxera de josepets: http://www.ecgracia.com/Prensa/Articulos/Gracia_2007_03.pdf ho podre veure millor cordialment Josep Maria Contel

    ResponElimina
  2. Gràcies Josep Maria , he substituït la foto per una altra de l'entrada del cine Lesseps.

    ResponElimina