dimarts, 16 de juliol de 2013

LA PALMA. Bar. Espaseria 3 (1978-2013)


*2008.- La barra de marbre de La Palma amb les seves parets decorades amb rajoletes de gresite de tons foscos, igual que la columna rodona que apareix en primer terme. Rera la barra Santiago Cáncer (el de l'esquerra) exercitant-se en l'art de preparar bocates excepcionals i servir copes (Foto: Rick Bruner).
 
Un dels locals de copes més entranyables de la història recent del barri del Born va ser el bar La Palma. Situat al petit carrer de l'Espaseria, que enllaça la plaça de Santa Maria del Mar amb el Pla de Palau, aquest petit local va néixer sobre l'espai que ocupava una antiga botiga de queviures, gràcies al projecte de l'arquitecte i interiorista Jordi Romeu Costas (Barcelona, 1949). Romeu va saber dotar a l'espai d'una personalitat pròpia que li va permetre desenvolupar una atmosfera agradable i acollidora, que durant vàries dècades va presidir les nits del barri del Born.   
El seu propietari  de tota la vida, Santiago Cáncer, un tipus de gran simpatia i  humanitat -en tots els sentits-, conegut més o menys oficialment com l'Obelix, en comptes de repartir menhirs repartia uns deliciosos entrepans artesans i altres exquisideses, a banda d'unes magnifiques copes amb les que començar la nit era ja tot un bon presagi. Molts eren els asidus del primer Zeleste, l'autèntic, que en van ser clients fidels i féien a La Palma la primera estació de la nit.
Tan coneguda era l'activitat nocturna d'aquest local, que pocs eren el que el coneixien en torn diurn, quan en un entorn menys atapeit i carregat, era també lloc màgic per prendre l'aperitiu o esmorzar-hi els dies feiners. Tota aquesta màgia va desaparèixer els primers dies de juliol de 2013. En resum, un d'aquells petits tresors que sap molt de greu haver perdut.

6 comentaris:

 1. Home, simpatic l'ho que és diu simpatic ....
  Jo diria més aviat morrut de mena.

  ResponElimina
 2. Hace unos años ejecia como taxista en el turno de noche, habia cogido de forma casual como cliente al Sr. Cancer( mas de una noche) para llevarlo a su domicilio, tras su jornada laboral, era una persona humanista, con la que, casi siempre, era un viaje excepcional, conversando de mil cosas, sobre todo de la noche de Barcelona y sus diferentes locales y como iva cambiando todo poco a poco, era correcto en el trato y siempre daba propina, un caballero de la noche, no sabia que habian cerrado su local, me deja un sabor agridulce, actualmente no ejerzco la profesión de taxista y se echa de menos por las personas como el Señor Cancer, saludos.

  ResponElimina
 3. Ayer fui a La Palma como de costumbre...sólo al ver esas estanterías vacías y la persiana bajada casi me echo a llorar.

  ResponElimina
 4. Un sitio autentico, lugar de culto,detras de la barra el amigo Santi, unico, el material de primera especial,el local emblematico, si quereis poriamos hacer un club de amigos de la palma, son tantos recuerdos y parte de mi vida.

  ResponElimina
 5. L'altre personatge a la fotografía es en Guillem, primer client i després treballador a La Palma i amb anterioritat al Gimlet.

  PilarLópez C.

  ResponElimina