dimecres, 24 de juliol de 2013

TALLER DE FORJA DELS GERMANS BADIA MIARNAU. Nàpols 278. (1904-1930's)


1910's.- Vista exterior del petit taller de forja del carrer Nàpols.

Una de les obres menors i força desconeguda d'Antoni Gaudí fou aquest petit taller situat al carrer Nàpols 278, entre Provença i Rosselló, prop del temple de la Sagrada Família. Gaudí el va construir entre els mesos d'agost i desembre de 1904 per als germans Josep i Lluís Badia i Miarnau, mestres de la forja, que havien col·laborat amb l'arquitecte reusenc sota les ordres de Joan Oñós i que, després de morir aquest, van decidir establir-se pel seu compte.
El taller era una construcció modesta amb una simple nau coberta amb dents de serra, amb el pis de terra apisonada. Només a la façana de mamposteria presentava algún element decoratiu, especialment la reixa de la finestra. Gaudí va pactar amb els Badia de cobrar el seu treball com arquitecte deduint els seus honoraris de les obres de forja que els dos germans realitzaven al taller.
A l'últim tram de la nau s'hi va construir un jardí pensil d'estil marcadament gaudinià, tot i que no va ser dissenyat per l'arquitecte de la Sagrada Família
Els germans Badia Miarnau varen ser els executors de tot el treball de forja del Palau Güell, un dels més destacats de l'obra gaudiniana.

3 comentaris:

 1. Precioso...simplemente bello.
  Solo mirar la forma de la ventana da que pensar.
  Salut

  ResponElimina
 2. http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2002/06/09/pagina-53/33992351/pdf.html

  en este articulo d la Vanguardia -año 2002- hablan de la relacion amorosa de Gaudí con Maria Dolores Canals.

  En el archivo fotografico del Centre Excursionista de Catalunya, (digitalizado en la pagina web de la Biblioteca de Catalunya) hay muchas fotos de la familia de Maria Dolores Canals y Tarrats porque su hermano Ignacio era socio.

  http://lapleta.org/canals.html
  En esta web hablan de Ignasi Canals- Cita de pasada la casa familiar en la Bonanova obra de Rubió y Bellver, colaborador de Gaudí- Desgraciadamente ya no existe y era conocida por Torre dels Matons o Casa Canals- La unica foto la encontré en el facebook de un señor que además ha hecho por ordenador una reconstruccion:
  https://www.facebook.com/joanpere.ibanez


  ResponElimina
 3. Jo naixé al carrer Provença quasi cantonada Nàpols l’any 1936 i malgrat que aquest edifici no va durar mes que fins 1930 no se m’acudeix res que pogué recordar-lo. Tant sols hi havia un solar, que quan la guerra el van foradar per sota per fer-hi un refugi antiaeri, que tenia una boca pel carrer Nàpols i una altre pel carrer Roger de Flor, no se si correspon on hi havia la Forja Badia.

  Josep

  ResponElimina