dimecres, 16 d’octubre del 2013

PAVELLÓ ROCALLA. Exposició Internacional de 1929. Montjuïc. (1929-1930)
Durant l'Exposició Internacional de 1929, els pavellons d'empreses privades es van emplaçar majoritàriament a la part més alta del recinte de la muntanya de Montjuïc, al voltant de la zona de la Foixarda i de l'esplanada l'Estadi. Alguns d'aquests pavellons (Can Jorba i Asland) cridaven l'atenció per la seva alçaria i eren bàsicament torres publicitàries amb una cridanera il·luminació nocturna. Una bona estratègia publicitària es consideraba ja en aquells temps com un element bàsic per garantir el creixement i la bona marxa de les empreses.
Un altre d'aquests pavellons va ser el de l'empresa Rocalla S.A., especialitzada en materials de construcció per al cobriment d'edificis. El pavelló era d'una gran esbeltesa amb la cobertura baixa formada per tres cossos en forma d'esglaons als que seguia una alta torre coronada per una elegant escultura eqüestre. El seu emplaçament era sobre un dels laterals de l'avinguda de l'Estadi, just davant del gran desviell que formava el barranc de la Foixarda on durant l'Exposició hi hagué instal·lat un animat parc d'atraccions
Rocalla era una empresa barcelonina amb seu central a la Rambla dels Estudis i botiga al carrer de la Canuda. Havia estat fundada el 1928 per Josep Esteva Casals i Saturnino Oliver Gras i es dedicava a la fabricació  de materials per a la construcció, però bàsicament a les cobertures en forma de planxes ondulades de ciment i amiant, canaleres, baixants i dipòsits. Era, per tant, la principal competidora d'Uralita, l'altra gran empresa  subministradora d'aquest material per a cobrir terrats. Ja en aquells temps Rocalla va confiar el disseny de la seva publicitat a l'alemany Joe Loe.

*1929.- Vista del pavelló Rocalla des de l'avinguda de l'Estadi (Foto: Gabriel Casas i Galobardes)

*1929.- Emplaçament del pavelló Rocalla (fletxa groga) amb la seva torre blanca sobre el Parc d'Atraccions de la Foixarda durant la celebració de l'Exposició de 1929.


*1929.- Cartell publicitari de l'empresa Rocalla dissenyat per l'alemany Joe Loewestein

*1928.- Comunicació pública de la constitució de la societat anònima Rocalla S.A. el dia 2 de juliol (Font: Hemeroteca La Vanguardia)


 

2 comentaris: