dilluns, 14 d’octubre del 2013

TEATRO DEL BUEN RETIRO. Jardins de la Casa Gibert. Plaça Catalunya. (1876-1886)


*1883.- Una de les poques fotografies existents del Teatro del Buen Retiro, que és la barraca que queda a la dreta de la foto. Darrera es veu el perfil de la Casa Gibert que ocupava el centre de la Plaça Catalunya. La imatge està captada des de molt a prop d'on arrenca actualment el Passeig de Gràcia. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Autor desconegut.) [1]

El Teatro del Buen Retiro va ser un dels primers en obrir-se durant la prehistòria de la Plaça Catalunya. Era situat dins el recinte de l'antic jardí de la Casa Gibert a la part nord de l’actual plaça i tallava la continuïtat de la Ronda Sant Pere cap a l'Estació de del tren de Martorell. Fou inaugurat el dia 3 de juny de 1876 com a teatre de temporada d’estiu, sota la direcció de l’actor Lleó Fontova i Mareca (1836-1890) i Rafael Ribas.


*1877.- Una invitació a un dels balls que s'organitzaven al recinte del Buen Retiro.

A l'octubre de 1879 va ser inaugurada una petita pista de patinar sobre rodes anomenada skating ring, que va prendre també el nom del teatre. Un any després s'hi va fundar la Sociedad García Parreño.


*1880's.- Litografia promocional de l'Skhating Ring als jardins del Buen Retiro (Font: todocoleccion.net)

*1880.- Constitució de la Sociedad García Parreño en honor de l'actor d'origen valencià mort aquell any. (Font: Antoni Esplugas / MNAC)

El local seria reformat el 1881 i durant els seus anys d’esplendor va presentar obres teatrals dels gèneres de sarsuela i comèdia en català i en castellà. Tampoc hi van faltar les companyies populars d’òpera. Alguns artistes després famosos, com Ramon Blanchart, varen donar les seves primeres passes a l'escenari del Buen Retiro.
Vuit anys exactes després d’inaugurar-se es va anunciar la ultima funció, acabada la qual es procediria a començar el seu enderrocament: era el 7 de gener de 1884. Però els permisos definitius no arribaven i el local va revifar al mes maig i va continuar en actiu durant gairebé dos anys més. L´última funció s'hi va presentar el 18 d'abril de 1886. Després de l'enderroc la mateixa empresa va aixecar al costat l'efímer Pabellón Buen Retiro i en desaparèixer aquest es va poder obrir la Ronda Universitat en el tram comprès entre Passeig de Gràcia i Rambla Catalunya. 


1880's.- Emplaçament del Teatro del Buen Retiro (en vermell) al jardí de la Casa Gibert. sobre un plànol de vies de tramvia de l'entorn de la Plaça Catalunya d'Albert Gonzàlez Massip. Algunes de les obres presentades al Teatre del Buen Retiro:

El testament de l’oncle
Caramboles de Joan Moles i Casas
Qui abraça molt... de Manuel Figuerola Aldrofeu
Arribar i moldre
La Pepeta de Rubí de Salvador Cort
Del ball al bany de Pere Antoni Torres
La favorita (òpera)
Faust (òpera)
Els huguenots (òpera)


[1]  Enric Comas i Parer ha dut a terme una acurada tasca de recerca per esbrinar la data exacta de la foto, que trobareu en aquest enllaç al seu blog La Barcelona Oblidada.

5 comentaris:

 1. No lo había visto nunca. Si que es curioso, si
  salut

  ResponElimina
 2. Voldria fer una puntualització sobre la ubicació del Teatro del Buen Retiro. Observant les fotos de la Casa Gibert, mirant a muntanya, al costat esquerra hi ha l'estació de Martorell i no sembla que entre mig pugui haber cap jardí, tenint en compte que l'estació no es va enderrocar fins el 1884. La forma del tancat que es veu a la casa Gibert a la dreta quadra més amb el tancat que s'observa a la foto del Teatro del Buen Retiro. Per tant, sembla que la Casa Estruch no es va construir sobre el solar deixat pel Teatre.
  Voldría tambe felicitar-te pel blog, el qual segueixo amb molt d'entusiasme.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Benvolgut Joan Martín: Hem analitzat detingudament les teves observacions sobre l'emplaçament del teatre del Buen Retiro. Certament la conclusió és que la foto està captada des de davant del jardí de la Casa Gibert que era situat a la banda de Passeig de Gràcia i no de l'Estació de Martorell (Rambla Catalunya). S'han fet doncs les esmenes pertinents al text seguint aquesta hipòtesi, tot incorporant-hi un plànol més aclaridor. Moltes gràcies per seguir el blog.

   Elimina
  2. Sr. Joan Martín, la seva oportuna i encertada aportació crítica ens ha servit per falsar una teoria consolidada sobre l'emplaçament del Teatre del Buen Retiro, del Teatro Massini i l'evolució posterior d'aquest espai. Hem replantejat tota la teoria i hem tret noves conclusions que ens acosten una mica més a la veritat. Aquí les teniu. Moltes gràcies!! http://labarcelonaoblidada.blogspot.com.es/2015/11/els-jardins-de-la-casa-gibert-1861-1887.html

   Elimina
  3. Hola, enfront del teatre, tocant a passeig de gràcia, necessitaria informació pels volts dels anys 1880-1895 de quin edifici era el número Pg. Gràcia 23 (antiga numeració és clar). Algú en sap alguna cosa? Felicitats pel blog

   Elimina