dissabte, 4 de gener del 2014

FONT DE LA NEREIDA. Passeig de l'Esplanada (1802-1870's)

 
*1870's.- La Font de la Nereida al centre del Passeig de l'Esplanada. Al fons es pot veure també la Font d'Hèrcules que tancava el jardí per la part nord. 
 
Un dels brolladors que ornamentaven el recorregut del Passeig de l'Esplanada era el de la Font de la Nereida. Juntament amb la font del Tritó era situada en la part central del jardí. No s'ha pogut esbrinar qui fou l'autor d'aquesta escultura de finals del segle XVIII instal·lada en aquest indret en inaugurar-se el passeig l'any 1802.
Representava la imatge de la nimfa nua i enfilada sobre un dofí amb un dels seus braços subjectant-se el cap entre un brollador que projectava l'aigua verticalment. L'estàtua era situada al centre d'una bassa circular plena d'aigua i protegida per una tanca metàl·lica.
Les Nereides segons la mitologia grega eren filles de Nereu, el déu del Mar, i de Doris filla d'Oceà i per això eren considerades nimfes del mar.
Aquesta font va desaparèixer a finals dels anys 1870's quan es va reurbanitzar la zona dels voltants del Born aprofitant l'enderrocament de l'antiga Ciutadella.
 
*1850.- Litografia de la ciutat de Barcelona a vol d'ocell. El cercle groc coincideix amb l'emplaçament de la Font de la Nereida. (Font:  Arxiu Històric de la Ciutat. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la.)
 

2 comentaris:

  1. Donçs aquesta litografía coincideïx amb una pintura a l'oli on es pot veure el estany del caganell, a la part superior dreta, just al costat d'una mena de muralla que tanca els accesos a Montjuich. Es després que apareixería la Avinguda del Paral.lell? De fet es només una semblança óptica; A la pintura semblava un canal on puguessin entrar fins i tot gal.leres.

    ResponElimina
  2. Foto tomada de un vídeo y retocada posteriormente.
    Esa foto no es de 1.850, es bastante anterior.
    Poca vida hay ahí, muestra una ciudad muerta. ¿Cuántas más fotos tendrán escondidas....?

    ResponElimina