divendres, 21 de març del 2014

BALUARD I OBELISC DE LA VISITA DEL REI ALFONS XIII (Abril 1904). Plaça Catalunya

Article elaborat amb el suport de EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ.


A l'abril de 1904 el cap del govern espanyol Antonio Maura va organitzar un viatge del jove rei d'Espanya Alfons XIII a Barcelona. Com era habitual en aquelles èpoques la visita del monarca comportava aixecar monuments i construccions efímeres que donaven un to de magnificiència i festa als actes i eren desmuntats un cop acabada la visita.
El dia 5 d'abril de 1904 el rei Alfons XIII va arribar a Barcelona pel baixador de Passeig de Gràcia/Aragó i a lloms d'un cavall va baixar pel Passeig de Gràcia fins a la catedral a través del Portal de l'Àngel. Era la primera visita a Barcelona d'Alfons XIII que tenia disset anys i havia estat coronat rei només dos anys abans.
 
*1904.- Dues imatges del baluard i l'obelisc en construcció. (Fotos: Lluís Girau).

En arribar a la plaça Catalunya el monarca i tot el seguici que l'acompanyava varen poder contemplar un baluard, erigit per l'ocasió, que era coronat per  un obelisc de 17 metres  situat sobre el tram que uneix el començament del Passeig de Gràcia amb el Portal de l'Àngel. Aquesta construcció era sostinguda mitjançant una estructura de fusta i a les quatre cares de l'obelisc es podien veure els escuts de les quatre províncies catalanes. Tot plegat quedava embolcallat en una gran bandera espanyola. El baluard que servia de base a l'obelisc era format per sacs i s'hi exhibien canons, projectils i altres armes. 
 
*1904.- La Vanguardia del dia 2 d'abril ja informava de la construcció del baluard amb motiu de la visita reial.*1904. Dues imatges de l'obelisc, de dia i de nit.  
 
Posteriorment el rei va arribar a la plaça de Sant Jaume i va ser rebut per Francesc Cambó que davant seu va pronunciar unes paraules històriques que constitueixen la primera reivindicació oficial d'autonomia [1] :
 
Ya habeis visto señor, esta ciudad de Barcelona que al recibiros cortés y cariñosamente ha demostrado... ser una ciudad grande y rica, que quiere serlo mucho más,... pedimos la libertad, pedimos la autonomía de los municipios, los regionalistas pedimos toda la autonomía de los organismos de la región y del municipio...
 
 
[1].- Aquesta escena es pot veure a la pel·lícula d'Antoni Ribas La ciutat cremada (1977)

1 comentari: