dimarts, 4 de març del 2014

PANOTS ROSATS D'ORIENTACIO D'INVIDENTS (1977-1990's)


A finals de 1977 l'ajuntament va aprovar unes noves normes que regulaven els accessos als  passos de vianants per a cecs i minusvàlids. La nova reglamentació incloia el rebaix dels voravies que quedaven resolts donant-los forma de gual per tal de permetre la millor mobilitat de les cadires de rodes. Aquesta ordenança incorporava també un model especial de panot hidràulic per a l'entorn del pas de vianants, que permetia als invidents advertir mitjançant el contacte amb els seus bastons de la proximitat i arribada al pas.
Aquest model de panot conservava la mesura estàndar de 20 x 20 centímetres i la seva superfície era formada una trama de punts que sobresortien, donant una textura de relleu a les peces, fàcilment apreciable pels cecs. Eren de color rosat, tot i que inicialment a les peces de color gris ciment se'ls afegia un compost de guix de color que s'estenia directament sobre el panot en el moment de col·locar-lo, que li donava la coloració rosàcea que establien les normes. Posteriorment els panots ja venien amb el color de fàbrica. En alguns casos es va emprar el model gris sense coloració.
Aquesta reglamentació va ser vigent fins ben entrats els anys 1990's, quan es va optar per construir els accessos als passos de vianants mitjançant plans inclinats de plaques de granit. Aquest canvi va comportar la progressiva desaparició dels panots roses de textura puntejada. Tot i ser un element ja totalment obsolet encara avui (2014) se'n poden veure en alguns trams corresponents a voreres amb passos de vianants que no han estat reformades en les últimes dècades.
Avui el model de panot emprat per orientar els invidents és de color gris natural amb unes tires estriades que recorren longitudinalment la peça.

4 comentaris:

  1. Cierto ¡
    ya ves que no ha pasado tanto tiempo y ya no lo recordaba.
    gracis.
    salut

    ResponElimina
  2. Penso que els actuals panots grissos amb les tires estriades son totalment desacertats. Això les dones que a vegades, per algun motiu, hem de portar sabates de taló o els anomenats topolinos ho sabem molt bé, ja que si enganxes el tall de l'estria perds la estabilitat i et pots trencar un turmell. He vist moltes dones caure en aquestes cantonades i jo mateixa m'he torçat el turmell mes d'un cop.
    Penso que l'ajuntament podria fer algun tipus de panot que anés bé per les persones invidents i al mateix temps no trenqués turmells.
    Salutacions i endavant
    Magda

    ResponElimina
  3. Sisplau, digueu on podem trobar-ne un exemple avui. Vull veure x recordar

    ResponElimina
  4. Pots trobar-ne algún vestigi a les voreres centrals de l'avinguda de Roma prop de l'edifici Estel que ocupava la Telefónica al carrer Calàbria.

    ResponElimina