divendres, 5 de desembre del 2014

LITTLE CASTLE. Discoteca. Abaixadors 9. (1970's-1980's)

Article realitzat en col·laboració amb JORDI SERRANO




L'obertura de la Via Laietana el 1912 va escurçar considerablement el carrer Abaixadors que naixia igual que avui a la plaça Santa Maria del Mar. Quan als inicis dels anys 1970's el barri començava a animar-se amb l'aparició de Zeleste i la proliferació d'altres locals nocturns a l'entorn del Passeig del Born, una discoteca petita i discreta va obrir portes al número 9 del poc que quedava d'aquest antic carrer. Es deia Little Castle.
Tot i que s'ha trobat informació relativa a haver-s'hi celebrat algun concert, el local s'enquadrava bàsicament dins la tipologia del que podriem anomenar discoteques de parelles. Es caracteritzaven pel seu petit format, l'escassetat de llum i la priorització de la zona dels sofàs enfront la pista de ball. Aquest entorn fomentava la presència de parelles que, durant aquells anys on la repressió sexual era encara una constant en la nostra societat, cercaven racons d'intimitat per exercitar a les fosques l'art de la seducció entre delerosos treballs manuals i pregones exploracions epidèrmiques. No eren locals per anar a lligar sino més aviat per desfogar-se un cop ja havies lligat.
El Little Castle era realment un petit castell situat en una finca molt antiga, com tot aquell tros de barri. S'hi accedia baixant unes escales que conduïen a una mena de celler amb columnes i voltes al sostre. Era ple de còmodes seients vermells dins una atmosfera que preservava amb èxit la intimitat dels habituals. Un lloc tranquil amb música lenta, allunyat dels locals multitudinaris i farcits de gent, que proliferarien en aquella mateixa zona a partir de finals dels 1970's.  
Els anys han passat i un disco-bar conegut com a Club Astin ocupa des de 1999 aquell vell local que va viure el naixement del barri nocturn d'oci del Born.

3 comentaris:

  1. No habia que bajar escaleras. Había música de baile, con la típica bola de espejos (travoltiana?) Había espectáculos, teatro, magos, películas concursos, promociones... Y muchos grupos. Y sí, como en el resto de locales, música lenta también

    ResponElimina
  2. Yo iba con mi novia sobre el año 73 y era un lugar igusl que un castillo de ambiente oscuro y una pequeña pista de baile con unas cadenas unos sofás no se bajaban escaleras,ponian musica lenta y con un proyector que estaba en una punta de la barra ponian peliculas de disney sin sonido, habia una escalera que subia al piso de arriba un pequeño cuarto al que nunca subimos, y saber que pasaba allí

    ResponElimina
  3. El cuarto de arriba era otro piso, sin pista de baile y con sofás. No todo era ligoteo, alli solian ir grupos de amigos a los que les gustaba estar mas apartados (cumpleaños, conversaciones etc, porque la musica sonaba a menos volumen) También había una armadura medieval (a la que llamabamos Tio Genaro). Y por cierto, junto a la pista hab´´ia un hogar de leña, que calentaba los inviernos. Hasta barbacoas se habian hecho alli para algunos grupos de clientes. LLego a actuar Paco Moran y Tete Motoliu, entre muchos otros. Tubimos magos, tragafuegos, teatro, grupos de musica y hasta strip tease.

    ResponElimina