dimarts, 17 de febrer del 2015

LENCERÍA CASA MACIÀ. Fontanella 7 (1911-1934) i Ronda Universitat 22 (1934-1951)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ, EMÍLIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS PARER


1920's.- Reclam publicitari de Lencería Casa Macià quan era al carrer Fontanella número 7. 

Botiga de gran prestigi i solera dins el segment dels establiments comercials dedicats dels gèneres de punt i tèxtil, Casa Macià fou fundada per Marcià Prat i Ribera (l'home era conegut com Macià i va decidir donar aquest nom a l'empresa). La primera botiga la va obrir al carrer Tapineria cantonada Sant Crist. L'enderroc de l'edifici l'any 1911 a causa de l'obertura de la Via Laietana, va propiciar el seu trasllat a un local més gran situat al número 7 del carrer Fontanella, molt aprop de la Plaça Catalunya. 


1920's.- Imatge exterior de la botiga de Lencería Casa Macià al carrer Fontanella número 7.

Marcià Prat  disposava d'una gran fàbrica tèxtil a la localitat de Les Franqueses del Vallès, des d'on proveïa la seva botiga de tota mena de roba per a la llar, jocs de taula, tovalloles, llençols, peces de cotó i altres complements tèxtils, que el féien un lloc especialment apreciat per les senyores a l'hora de realitzar les seves compres domèstiques. Mort el fundador el negoci va passar a nom de la vídua i posteriorment als seus fills i néts.

*1934.- Anunci informant del trasllat a Ronda Universitat (Font: Hemeroteca la Vanguardia)

* 1934.- Imatge exterior de l'establiment de Ronda Universitat 22

El 1934 la botiga torna a canviar de lloc i es trasllada al número 22 de la Ronda Universitat. El nou establiment presenta uns aparadors i un interior molt espaiosos i d'una gran lluminositat

* 1934.- Interior de l'establiment i tarja comercial



Acabada la Guerra Civil el local continuà en actiu al mateix lloc, als baixos de l'edifici que va acollir la seu principal barcelonina del Banco Zaragozano. L'últim trasllat es va produir en els primers dies de novembre de 1951 quan la botiga va passar a ocupar un altre local a la vorera d'enfront. Era al número 35 de la mateixa Ronda Universitat, tocant a Balmes.
Als anys 1970's Casa Macià va obrir també una sucursal a l'avinguda Pau Casals 13, fins al tancament definitiu de l'empresa a l'estiu de 1994.


28 comentaris:

  1. Va ser una de les botigues de roba de mes prestigi de Barcelona.

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Joan , et suposo de la meva edat ( nascut al 55 ) i que anàvem junts a l'escoltisme ala parroquia de sant ildefons i viviem al carre Madazao , havia jugat amb tu a la fàbrica de les Franqueses a bici futbol . Gracies

      Elimina
  3. La Familia de Lencería Casa Maciá,era y será una de las familias más distinguidas de todo Cataluña.
    Fabricantes de tejidos al detall de gran calidad,proveedores de Lenceria hotelera en Hoteles,Restaurantes,Compañías Navieras,Aereas de todo el Mundo.
    También disponían de Lavanderías para el Renting para Hosteleria.
    Se les hecha de menos,bellísimas personas,trabajadoras,con una gran calidad humana.
    Desde aquí comunico al gobierno Español y Catalán por no haber otorgado ningún reconocimiento parala Empresa Centenaria de la Familia Prat Ribera,Prat Monjonell.
    Desde aquí un recuerdo emocionado.
    Familia Godó
    Barcelona

    ResponElimina
  4. Lenceria Casa Maciá,un referente de empresa textíl familiar Catalana,fabricantes para la Hosteleria y y detall para clientes que deseaban lo mejor en su establecimiento.
    Recuerdo con emoción el trato que recibí de éllos,una gran familia,excelentes fabricantes y lo más importante gente muy trabajadora.
    Desde Asturias,mí respeto y cariño para éllos.
    Dionisio Sanmartin - Oviedo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias Don Dionísio.
      Fué un gran placer y un honor tenerle entre nuestros mejores clientes. Feliz año 2017!
      Joan Macià Prat

      Elimina
  5. Joan Macià Prat i Casanovas29 d’agost del 2016, a les 19:21

    Muchas gracias a la Familia Godó por su emocionado comentario en nombre de mi familia. El fundador de la Lenceria Casa Macià fué mi bisabuelo, Marcià Prat Ribera (la supresión de la "r" al registrar la empresa se debe a que nadie le conocía como Marcià sino como Macià)
    Un afectuoso saludo.
    Joan Macià Prat

    ResponElimina
  6. Joan Macià Prat i Casanovas29 d’agost del 2016, a les 19:34

    Moltes gràcies a Anónim per el seu bonic comentari en nom de la meva familia.
    La línia empresarial de la Casa Maciá començà pel meu besavi Marcià Prat i Ribera, continuà per el meu avi Joan-Marciá Prat i Puig i pel meu Pare Marcià Prat i Monjonell.
    Vàren ser 113 anys de feina amb treballadors de primera amb els qui fabricavem teixits per a hostelería i la llar emprant matéries primeres d'alta qualitat.
    El gir del mercat cap a géneres propvinents de Portugal i la Xina quins governs subvencionaven els industrials tèxtils causant una competència totalment inabastable ens và fer tancar el 1994 coincidint amb la greu crisi d'aquell any post-olímpic. Des d'aquest blog vull agraïr a totes les bones persones que ens van donar suport amb la seva feina il.lusionada, especialístes tèxtils treballadors de fàbrica, técnics, representants , proveidors i tota la gent que ens và dur fins l'alt nivell assolit.
    Un record enmocionat a tots.
    A les persones qque aquí escriuen en favor nostre, una afectuosa salutació.
    A les institucions, Generalitat, Ajuntament...lamentar el seu silenci, la seva manca de sensibilitat i la seva negativa a ajudar-nos en els moments finals.
    Vàren oblidar que moltes empreses centenàries com la Lenceria Casa Macià, els vàren posar en els seus llocs de representació ciutadana amb el seu esforç i honestedat.

    Joan Macià Prat

    ResponElimina
  7. En primer lugar disculpen mi spañol,soy el propietario del Aukamm Hotel Wiesbaden, Alemania,me ha costado encontrarles de nuevo.
    No sé si el sr.marciá Prat monjonell como tengo en registros está en activo.Felicitarle al sr.Prat y sra.Teresa el Navidad 2016,me acordo su visita tan amable a mis hoteles.
    Sus articles son perfectos,toalas...Gracias por amabilidad a mi y mi esposa.
    Cordial saludos Hans and Margaret

    ResponElimina
  8. Casa Lucio Restaurante Madrid31 de desembre del 2016, a les 0:37

    A La querída Familia de Lencería Macía,el Sr.Marciá Prat Monjonell y Sra.les deseo Un Felíz Año Nuevo 2017 de todo corazón,los recuerdo con mucho afecto.Me tienen a su entera disposición.Dispongo de artículos en mi Restaurante de vdes. son eternos. GRACIAS

    ResponElimina
  9. Muchas gracias a los señores Hans y Margaret, propietarios del Aukamm hotel de Wiesbaden, uno de los hoteles más bien cuidados y bonitos de Alemania. Mi padre, Marcià Prat i Monjonell falleció hace 5 años por éstas fechas, mi madre, María Teresa, tiene 87 años. Todos recordamos los viajes a Alemania adonde exportábamos nuestras mantelerías en lino y algodón fino, con una mención especial a la exquisita amabilidad de la propiedad y empleados del Aukamm hotel de Wiesbaden. El hecho de haber leído, en compañía de mi madre , éstas amables lineas de los señores Hans y Margaret, nos ha llenado de alegría y nostálgia. La famnilia de la lencería Casa Macià les envía un cariñoso saludo y les desea lo mejor para 2017.
    Joan Macià Prat
    joanmacia4@joanmacia4.com
    www.joanmacia4.com

    ResponElimina
  10. Mil gracias a Lucio, cuyo restaurante Casa Lucio de fama mundial en la Cava Baja de Madrid era nuestra debilidad. Muchas gracias por sus amables palabras hacia nosotros y nuestros artículos.
    Fué siempre un placer comer en sus rincones acogedores e históricos.
    Mis padres , Marcià y María teresa no se perdían los "huevos estrellados" de Casa Lucio y tantos otros platos. Mi madre me decía: "Ya puedes intentar esos huevos en casa, ya....que nunca los harás como los hace Lucio !
    Les deseamos continúe su éxito en 2017 y les enviamos un fuerte abrazo.
    Joan Macià Prat
    joanmacia4@joanmacia4.com
    www.joanmacia4.com

    ResponElimina
  11. Un record molt especial,al Senyor Marciá Prat Monjonell que va deixar ara fa 5 anys...que estava al capdevant de l'empresa Lencería Casa Maciá,Jo i els meus companys que varem estar 40 anys treballant, li volem dir GRACIES SR.MACIA per tots aquells anys marevellosos treballant a la seva empresa tan estimada per a tots.També a la Sra.Maria Teresa esposa, que en va demostrar la seva bondat y simpatia en vers a nosaltres. GRACIES DE TOT COR.

    Antics treballadors de Lencería Casa Maciá (Fábrica de Les Franqueses del Vallés.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joan Marcià Prat i Casanovas27 de gener del 2017, a les 13:15

      Moltes gràcies als grans treballadors de la nostra estimada Lencería Casa Macià, que amb el seu esforç i fidelitat als meus pares Marcià i María Teresa, van fer gran, respectada i centenària la nostra empresa.
      Una forta abraçada a tots.
      Mai us oblidarem.
      Joan Marcià Prat.

      Elimina
  12. Joan Marcià Prat i Casanovas27 de gener del 2017, a les 13:16

    Moltes gràcies als grans treballadors de la nostra estimada Lencería Casa Macià, que amb el seu esforç i fidelitat als meus pares Marcià i María Teresa, van fer gran, respectada i centenària la nostra empresa.
    Una forta abraçada a tots.
    Mai us oblidarem.
    Joan Marcià Prat.

    ResponElimina
  13. La veritat es que es troba a faltar molt la estimada Casa Maciá de la Ctra.de Ribes,la meva familia anava a comprar un cop a l'any a la venda que es feia, en unes instalacions que Casa Maciá tenía a la antiga Ctra.de Vic. cada any la meva mare ho esperaba,sempre ens varen tractar molt bé,i al Senyor Maciá Prat amic de la nostra familia el recordem amb molt de respecte i admiració en vers a nosaltres i al poble de Les Franqueses.
    El meu Avi sempre ens havia dit que Can Maciá havia donat feina a la gent del poble i comarca avans i després de la Guerra Civil al 1936 i va ajudar a molta gent del poble desinteresadament.Grácies Familia de Marciá Prat.
    Familia Camp

    ResponElimina
  14. Vei de Les Franqueses del Vallés14 de febrer del 2017, a les 10:35

    El Sr.Macía Prat, durant anys ens va ajudar a pagar el lloguer del pis on viviem,erem 6 de familia,amb els fills petits eren els anys 1970..Sempre li estarem agraits a éll i a la seva familia van ser molt bons. Descansi en Pau Sr.Macía Prat

    ResponElimina
  15. Bufí - Les Franqueses del Valles27 de febrer del 2017, a les 23:42

    He llegit tota la historia de la Familia de Can Maciá i els seus comentaris escrits aqui,la meva familia es tota de les Franqueses quasi quatre generacions,en primer lloc ens unía una gran amistat em la Familia de Marciá Prat de molt avans de la Guerra Civil.
    A casa sempre es parlaba del bé que el Sr.Macía Prat i Ribera,Joan Prat i Puig i Marciá Prat Monjonell van fer per el poble de Les Franqueses,també amic meu en LLuís Prat,fill del Sr. Marciá Prat un veritable lluitador que va treballar a la empresa dels Srs.Macía,també el meu reconeixement i el de la meva familia.
    La mort del Sr.Marcía Prat en va entristir molt a tots.Sempre el recordarem com una persona bona,sencilla,solidaria i generosa amb nosaltres i amb el poble de Corró de Vall.
    Aquest es el meu comentari de record i d'admiració a la Familia de Marciá Prat.
    Salut




    ResponElimina
  16. Gran Hotel del Sella - Ribadesella27 de març del 2017, a les 23:51

    Un saludo a nuestros amigos fabricantes Catalanes de Lencería Maciá,durante muchos años les compramos toda la lencería de ropa para nuestro hotel de una grandísima calidad,de hecho aún tenemos género por estrenar... lamentamos mucho el fallecimiento del Sr.Marcía Prat,en alguna ocasión visitó con su esposa nuestro establecimiento.Nuestro agradecimiento.También al Sr.Pascual Tolosa que nos obsequio con un óleo precioso de nuestro Hotel. Cordialmente saludos
    F.González- Ribadesella - Asturias

    ResponElimina
  17. Un emocionat record al Sr. Marciá Prat Monjonell que ens va deixar,per ell y la seva familia el meu condol de tot cor.
    Fins sempre Sr.Maciá,mai l'oblidaré

    ResponElimina
  18. Antoni Clavería Samaranch1 de juny del 2017, a les 9:57

    Lenceria Casa Maciá,un referent de la industria Textil Catalana que tants anys va cumplir la seva tasca per servir teixits de alta qualitat a tots els Catalans i als millors hotels del pais.
    Realment es trist que la Generalitat de Catalunya no hagi reconegut com a Centenària aquesta tan prestigosa gran empresa.
    També vull fer palesa la meva admiració per la familia de Casa Maciá.

    ResponElimina
  19. Els meus condols per la familia de Marciá Prat Monjonell,per la perdua d'en Marciá Prat y la seva empresa que ens va demostrar a tots la humiltat i la bondat que sempre va tenir em nosaltres,
    Quina llastima que la Generalitat de Catalunya horas d'ara encara no li hagi otorgat cap reconeixement institucional a Lenceria Casa Maciá empresa centenária que durant moltes generacions va treballar per tots arreu del Estat.

    ResponElimina
  20. J.Vilarasau - Barcelona28 de juliol del 2017, a les 9:20

    Ting bons records de la Casa Maciá i de la seva empresa,vaig coincidir per coses del destí en un sopar amb un dels fills,que em va saludar molt cordialment a Perpignan al 2003 crec,l'acompanyaba un bon amic meu.

    ResponElimina
  21. Vaig ser treballador de la Casa Maciá durant 26 anys i vull dir que mai vaig trobar una empresa tan solida i acollidora.Jo em dedicaba principalment a les vendes,al Dep. Comercial de l'empresa,van ser uns anys fantástics que em vaig guanyar bé la vida,sento molt la mort del Sr.Marciá Prat un home irrepetible plé de bondat i bon cor.

    ResponElimina
  22. Albert Pineda - Cardedeu3 de maig del 2018, a les 9:52

    Vaig coneixer molt bé a la Lenceria Casa Maciá i al Sr.Marciá Prat a traves del dos hotels que tenia a la Costa Brava,m´ha fet ilusió trobar aqui aquest record tan emocionant,ara ja soc gran.. quasi 85 anys i el recordo com si fos ara,lamento molt la mort del Sr.Marciá Prat i transmeto el meu condol a tota la seva familia.
    A.Pineda - Cardedeu - Barcelona

    ResponElimina
  23. Una cordial salutació per la família de Llenceria Casa Macià, la meva mare en parlava molt bé, per haver treballat a Barcelona en tasques de mainadera en el primers anys després de la guerra. En parlava dels estius a la torre de les Franqueses i de lo feliç que va ser, del bon tracte rebut per la Sra. Antoñita i els nens. Sempre que podia en feia referència a la extraordinària qualitat dels teixits fabricats per Vs. Teniem un familiar que estava en una residencia d'avis i ens comentava que tenien molt bona roba de llit doncs era de Casa Macià, cosa que a la neva mare li va fer molta il.lusió. Es una llàstima que no se li dongui el reconeixement institucional que mereix a una empresa amb tantes bondads i solera. El hi desitjo Bones Festes de Nadal!! M.Teresa, filla de la Pilar.

    ResponElimina