dissabte, 22 de maig de 2021

COMPAÑÍA DEL GRAMÓFONO. Discogràfica LA VOZ DE SU AMO. Urgell / Còrsega (1927-1969)

Agraïments a ELOI FERNÁNDEZ CASTILLO i FRANCISCO ARAUZ


*1927.- Primer edifici de la Compañía del Gramófono al carrer Urgell cantonada Còrsega.

La Compañía del Gramófono fou una de les empreses pioneres del sector discogràfic a Barcelona i d'ella depenia la producció i venda dels discs de la marca La Voz de su Amo. La primera seu de l'empresa a Barcelona havia estat al carrer Balmes 56-58 entre Aragó i Consell de Cent. 
Cap a finals de la dècada dels 1920's es va construir un nou edifici de planta baixa i dues alçades davant de l'Escola Industrial. Inicialment aquesta construcció disposava d'una única ala amb façana al carrer Urgell i posteriorment seria ampliada amb una segona al carrer Còrsega.

*1934.- L'edifici ampliat durant els anys de la Segona República. (Font: Revista Mirador)


1930's.- Emplaçament de l'edifici que acollia les oficies i la fàbrica a la cantonada Urgell/Còrsega. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya 

Els discs de La Voz de su Amo utilitzaven com a reclam la imatge del gos Nipper (1884-1895). Tres anys després de la mort de l'animal, el pintor Francis Barraud va immortalitzar la imatge del gos en una pintura en la que aparentment se'l veia escoltant, amb un posat de tristor i nostàlgia, una gravació amb la veu del seu amo ja mort a través d'una gramola. 

El gosset Nipper que va inspirar la marca de la Compañía del Gramófono y de la producció discogràfica de La Voz de su Amo (His Master's Voice)

El pintor Francis Barraud amb el quadre del gos Nipper davant la gramola. (Foto: Autor desconegut)

L'obertura de la fàbrica del carrer Urgell número 234 va donar un nou impuls a la producció de discs, activitat que va continuar amb èxit un cop acabada la Guerra Civil, malgrat les contínues fusions i absorcions de les empreses del sector discogràfic. Als anys 1940's l'empresa es deia Compañía del Gramófono-Odeón.


*1931.- Dues imatges del procés de fabricació dels discs a l'interior de la fàbrica de la Compañía del Gramófono.  (Font: Revista Mirador)

*1955.- Vista de la fàbrica amb l'Escola Industrial al fons. (Foto: TAF Helicòpters./ANC)

*1962.- Una altra vista aèria de la fàbrica. (Foto: SACE)

*1964.- La seu de la fàbrica de discs La Voz de su Amo apareix aquí al fons de la imatge dins el rectangle groc. A la dreta hi podem veure el carrer Comte d'Urgell amb el tendal del bar Manhattan i l'edifici en construcció a la cantonada del carrer Roselló en primer terme. Rere s'hi veuen les instal·lacions de l'Escola Industrial. (Foto: Fons ANC


*1968.- Últims anys de la fàbrica de discs La Voz de su Amo, que apareix a la foto emmarcada en groc. (Foto: SACE)

A l'any 1969 l'edifici va ser enderrocat. L'ampli solar que ocupava havia caigut en mans de la immobiliària Nuñez i Navarro, que hi va edificar un dels seus clàssics blocs de pisos de l'època. A la façana de la nova construcció no hi faltaven les recurrents peces de marbre d'un color entre beige i marró i uns cridaners tendals de color taronja als balcons. A la part més pròxima al carrer París s'hi va instal·lar un hotel i les oficines centrals de l'empresa de Josep Lluís Nuñez, que durant molts anys serien l'escenari de fitxatges de jugadors del Barça.

21 comentaris:

 1. Muy interesante.
  Muy buenas fotos y muchos recuerdos del Manhattan.
  Me ha gustado el retrato del perro con el pintor, no había visto la foto, como tampoco se me ocurrió pensar que el perro escucha la voz de su amo reproducida que ha muerto.
  Una entrada francamente interesante.
  salut

  ResponElimina
 2. Gracias por la información tan interesante. ¿Se sabe cuándo se creó la empresa española independiente de la francesa? Al principio era la Compañía Francesa del Gramophone, y luego (creo que desde 1915) ya fue independiente, Compañía del Gramófono S.A.E. También, me gustaría saber si la Cia Francesa, en Balmes 56-58 ya tenía fábrica, porque creo que los discos a partir de cierto momento ya se prensaban en Barcelona, y desde muy pronto también los aparatos se ensamblaban en Barcelona en muebles y cajas fabricados allí. Los gramófonos españoles tenían muebles especiales diferentes de los franceses e ingleses de la casa madre.

  ResponElimina
 3. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks| 카지노사이트

  ResponElimina
 4. This article is genuinely good and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks. 토토

  ResponElimina
 5. I love reading through and I believe this website got some genuinely
  온라인경마
  경마사이트

  ResponElimina
 6. This is a really very informative article, there is no doubt about it. Thanks for sharing this article with us. This is very nice of you. 바카라사이트

  ResponElimina
 7. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired! 토토

  ResponElimina
 8. Hi there, I simply hopped over in your website by way of StumbleUpon. Now not one thing I’d typically learn, but I favored your emotions none the less. Thank you for making something worth reading. 먹튀검증업체

  ResponElimina
 9. Thank you for sharing this useful article. Keep it up! Regards!
  바카라사이트

  ResponElimina
 10. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch. 메이저사이트

  ResponElimina
 11. We are looking for a lot of data on this item. In the meantime, this is the perfect article I was looking for . Please post a lot about items related to 바카라사이트 !!! I am waiting for your article. And when you are having difficulty writing articles, I think you can get a lot of help by visiting my .

  ResponElimina
 12. Hey, I simply hopped over in your web page by means of StumbleUpon. Not one thing I might in most cases learn, however I favored your feelings none the less. Thank you for making something price reading. 메이저토토사이트

  ResponElimina
 13. I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. 먹튀검증 I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.!

  ResponElimina
 14. I’m thinking some of my readers might find a bit of this interesting. Do you mind if I post a clip from this and link back? Thanks 사설토토

  ResponElimina
 15. Extremely decent blog and articles. I am realy extremely glad to visit your blog. Presently I am discovered which I really need. I check your blog regular and attempt to take in something from your blog. Much obliged to you and sitting tight for your new post.메이저사이트모음

  ResponElimina
 16. Beautiful section of the content. I just stumbled across your web blog and your subscription capital to claim that it actually makes you explain your blog. I was in your feed, and even I'm going to continue to access and continue to subscribe to the offer.

  사설토토
  토토사이트웹
  카지노사이트
  바카라사이트

  ResponElimina
 17. Your writing is perfect and complete. majorsite However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

  ResponElimina
 18. Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information. 온라인카지노

  ResponElimina
 19. This is frequently an awesome post. this educational article give genuinely best quality information. 슬롯머신

  ResponElimina