dissabte, 19 de març de 2016

ESTUDIS FOTOGRÀFICS MARQUÈS, IMPERIO, BUSQUETS, OBRADOR i SUÑÉ. Terrat de la Casa Teodor Bosch. Plaça Catalunya 3. (1890-1910's)

Article elaborat amb la col·laboració d'ENRIC COMAS i PARER

Entre els diversos estudis fotogràfics que a finals del segle XIX es van establir als terrats dels edificis de l'entorn de la Plaça Catalunya, hi destaca l'instal·lat sobre la Casa Teodor Bosch als números 5-7 de la Rambla de Catalunya, posteriorment numerada amb el 3 de Plaça Catalunya. El terrat d'aquest immoble es va caracteritzar per la gran quantitat de fotògrafs diferents que el varen emprar com a estudi entre la darrera década del segle XIX i la primera del XX.

La Casa Teodor Bosch, al terrat de la qual Lluís Marquès instal·là el seu estudi fotogràfic.
 
Al gener de 1889 el fotògraf Lluís Marqués, que vivia al tercer pis de la Casa Teodor Bosch, va sol·licitar construir una galeria fotogràfica al terrat de l'immoble. El permís li seria concedit després de fer unes rectificacions sobre el projecte original.

*1889.- Plànol de la galeria fotogràfica proposada per Lluís Marquès al terrat de la Casa Teodor Bosch. (Font: Arxiu Municipal de la Ciutat de Barcelona / AMCB)

Posteriorment ja entrat el segle XX l'estudi fotogràfic Imperio va ocupar el lloc de Marquès.

 
*1907.- Com s'aprecia a la imatge, Marquès va donar pas a Imperio, l'estudi fotogràfic que ocupava el terrat al juny d'aquell any.  (Fonts: Postal editada per Fototipia Madriguera -Col·lecció Enric Comas Parer- i Hemeroteca La Vanguardia)

Cap a finals de la primera dècada del segle XX, un altre fotògraf de nom Busquets, que tenia la seva seu al carrer Fontanella 16, va ocupar el mateix estudi i s'anunciava també amb un gran rètol a la barana del terrat de la finca.

*1912.- El mateix estudi ocupat ja pel fotògraf Busquets. (Foto: Angel Toldrà Viazo Postals)

Posteriorment altres fotògrafs com J. Obrador i Suñé ocuparen també aquell local.

J. Obrador va ser un altre dels fotògrafs que es van establir al número 3 de Plaça Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada