dissabte, 9 d’abril de 2016

CARRER BERGARA AMB ARBRES (1880's - 1928)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER


El carrer de Bergara es va començar a urbanitzar per la banda de Plaça Catalunya on es van construir els primers edificis d'habitatges de la zona. Posteriorment va necessitar de l'enderrocament de l'Estació del Tren de Martorell per acabar d'urbanitzar-se en la seva totalitat. 
El seu curt recorregut que va des de Balmes a Plaça Catalunya va tenir arbres en les seves primeres dècades de vida. Eren exemplars de l'espècie populus alba, és a dir pollancres de fulla blanca i capçada rodona que es van plantar cap a finals de la dècada dels 1880's quan es van executar les obres de l'esmentada urbanització del carrer. 
Varen ser eliminats cap al 1928 coincidint amb les obres de soterrament de l'Estació del Tren de la línia cap a Sarrià i la construcció de les galeries de la futura l'Avinguda de la Llum (1940) que en un dels seus extrems (Pelai-Balmes) es perllongava uns metres pel subsòl del carrer Bergara. Només van romandre alguns exemplars a l'extrem del carrer més pròxim a Plaça Catalunya, que posteriorment també serien suprimits.

*1866. Un tren a l'Estació del carril de Sarrià en primer terme i la nau de l'Estació del Tren de Martorell al fons. Entre les dues estacions la línia vermella indica el futur curs del carrer Bergara que aleshores encara no existia.

*1880's.- El curs del carrer Bergara (linia vermella) encara per urbanitzar i sense arbres al costat del gran solar resultant de l'enderrocament de l'Estació del Tren de Martorell.

*1890's.- Una parella creuant el carrer davant del Teatre Catalunya-Eldorado. a la cantonada de Bergara amb la Plaça Catalunya (aleshores encara Rambla Catalunya). A la dreta podem veure un dels últims exemplars de pollancre blanc que hi havien plantats a la filera de la vorera muntanya del carrer Bergara.


*1900's.- Dues imatges del carrer Bergara plantat de pollancres blancs

*1924.- Un ferrocarril enfilant el carrer Balmes des de l'Estació del tren de Sarrià. Al centre de la imatge podem veure els arbres del carrer Bergara que serien eliminats pocs anys després (Foto: Manuel Pinilla / AFCEC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada