dilluns, 25 de febrer de 2019

PISTES DE BOTXES A L'AVINGUDA MISTRAL (1980's-1990's)

 
 
 
L'avinguda Mistral del franquisme era trista i polsosa. Les seves aliniacions de velles acàcies a les vores del passeig central no eren suficient per conferir a aquell passeig un aspecte vegetal i agradable.
Per més desgràcia a partir dels anys 1960's la consolidació de la massificació del cotxe privat com element de transport, va portar a l'ajuntament a permetre que els automòbils estacionesssin sobre aquests passeigs centrals amb la qual cosa el veí i el vianant es van veure privats d'un espai public necessari.
No va ser fins a l'adveniment dels ajuntaments democràtics que les autoritats municipals es van plantejar una primera mesura de dignificació d'aquell passeig amb la pressió constant de l'associació de veins que reclamava més espai per al veins.
Els cotxes van ser desterrats del mig del passeig i cap a començaments dels 1980's s'hi van instal·lar alguns jocs infantil i unes àmplies pistes de botxes, altrament dites de petanca, perfectament delimitades amb els seus topalls, sobre superfícies de sorra i lleugerament elevades sobre el nivell del pis del passeig. L'èxit va ser notable i era habitual veure els avis i els no tan avis intentant acostar les boles a la més petita o desviar amb habilitat les prèviament col·locades pels seus adversaris en el joc.
 
*1980's.- Campionats de botxes perfectament organitzats sobre el passeig central de l'avinguda Mistral. (Foto: Autor desconegut. Font: Xarxa Comunitària de Sant Antoni) 

 
 
*1983.- Avinguda Mistral/Calàbria durant la nevada d'aquell any. En primer terme els caballitos que hi havein prop dels Jardinets de l'Alguer. Al fons les pistes de botxes cobertes de neu.
 
L'avinguda Mistral mereixia però, més atenció i un tracte més vegetal. Cap a mitjans dels 1990's es va reurbanitzar amb la disposició actual de grans superficies de verd i una varietat d'arbres que l'han convertit en l'eix social i veinal del barri de Sant Antoni.     

2 comentaris:

 1. Baby Ceditas, se llamaban los caballitos.

  Hubieron después otras pistas puestas trasversalmente.
  No tuvieron éxito. Las bolas en muchas ocasiones salían de la pista e iban a parar al otro lado de la calle.
  Se suprimieron por varios motivos. La falta de afición. La desaparición del equipo del barrio y la ubicación que cada vez se hacía más insostenible.
  Los amos de los perros cada vez proliferaban más y las disputas entre los restos de los canes y los deportistas de la petanca hicieron el resto.
  Intentaron probarlo en l´Escorchador, pero resultaba lejos.
  Un abrazo
  salut

  ResponElimina
 2. A la Avinguda Mistral se hi celebraba la Fira de Reis, l ultim any va ser el 1993 quina lástima la recordó amb molt de afecte

  ResponElimina