dijous, 20 d’agost de 2020

CASA TARRAGÓ. Segona façana pintada de La Carboneria. (2014-2020)


*2014.- La façana de La Carboneria a l'antiga Casa Tarragó amb el gegantí graffiti pintat sobre la façana. A la dreta es pot apreciar la coberta del mercat provisional del llibre dominical. 

Després del desallotjament practicat a La Carboneria al març de 2013, els okupes tornarien a entrar a l'immoble de l'antiga Casa Tarragó. Una de les primeres accions va ser renovar el graffiti de la façana al que van aplicar un canvi radical configurant un nou macromural que com a l'etapa anterior ocupava íntegrament tota la superfície de la façana.

La nova intervenció artística substituïa l'anterior paisatge de troncs i branques i era molt més acolorida. Presentava un globus aerostàtic com a principal icona, que apareixia en la part central de la façana enlairant-se cap al cel al costat d'altres elements (una bomba Orsini també enlairada i un parella pedalant sobre un tàndem en el cel a la façana lateral), tot plegat sobre un bosc de cadenes trencades pintades als baixos de l'edifici que evocaven una atmosfera d'alliberament.

*2016.- Detall del globus, l'element més rellevant d'aquella façana pintada. 

Al febrer de 2014 els okupes van tornar a ser desallotjats en una operació policial no exempta de moments de tensió i a l'any 2016 l'ajuntament d'Ada Colau es va decidir a protegir l'edifici incloent-lo en la llista de nivell de protecció C dins el patrimoni arquitectònic de la ciutat amb interès urbanístic. Això impedia a l'empresa propietària (la immobiliària Barclays) d'enderrocar-lo o alterar la seva volumetria original aplicant remuntes a l'edifici.


La gran pintada graffitera del globus aerostàtic es va fer molt popular i fins  i tot apareixia reflectida en algunes guies turístiques de la ciutat.

A l'estiu de 2020, coincidint amb les tasques de recuperació i restauració de l'edifici. el mural va ser eliminat en una intervenció polèmica que va privar al barri d'aquest espectacular element icònic. 


7 comentaris:

 1. UN diseño espectacular, el mejor del barrio, sin duda.
  Salut

  ResponElimina
 2. Una verguenza el tema de la ocupación i, a sobre, aquí se'ls facilita la publicitat........

  ResponElimina
 3. Vergonyós, Casa Tarragó vandalitzada i aquí se li dona publicitat al okupes, increible....
  Apart de criminalitzar l'art en el període Franquista....ara toca suavitzar i lloar als que ocupen la propietat privada, no?
  Quan criminatlitzem la plaça Karl Marx o la dels Brigadistes Internacionals?
  Si treíem l' historia d'uns també hem de treure la dels altres no?

  ResponElimina
  Respostes
  1. En tot cas, la publicitat és per les immobiliàries rapinyaires i destructores del patrimoni.

   Elimina
  2. i tant, i pels caradures que viuen a dojo sense pagar res quan tothom paga com i quan deu, tal qual

   Elimina
 4. Pues remontes aun no han hecho pero se han comido el patio trasero levantando un edificio con fin de ensanchar superficies.... o sea como siempre la cascara intacta.....el interior irreconocible

  ResponElimina
 5. Entrar a una casa que no es teva no és delicte? Per què deixen que aquesta gentussa embruti i molesti als veïns durant anys abans de fotre'ls fora? No estaría millor veure la façana original de la casa enlloc d'aquests gargots?

  ResponElimina