dilluns, 10 de maig del 2021

EL MESTRE DEMON. (Llorenç Torres Nin). (1887-1964)

 


Nascut a la localitat menorquina de Sant Lluís, Llorenç Torres Nin (1887-1964) [1] es va traslladar de jove a Barcelona on va començar cursar els seus estudis musicals i a destacar tocant el piano en diversos locals nocturns de la ciutat. Aviat es va revelar com un gran compositor i les seves primeres passes les va donar al Gran Cafè Catalán de la Rambla de Santa Mònica on fundaria la seva primera orquestra i va adquirir el nom artístic de Mestre Demon. 
La seva trajectòria musical es va desenvolupar durant més de 50 anys i va subsistir als canvis polític del segle XX estenent-se des de la monarquia d’Alfons XIII, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República i la Guerra Civil fins al franquisme, Es considerat com la gran figura en la introducció del jazz a Barcelona.
Altres locals que varen gaudir de la música de Demon foren l'Excelsior i el Hollywood ambdós a la Rambla. Al març de 1930 la cantant Josephine Baker va actuar a Barcelona i es va fer acompanyar per l'orquestra Demons. Carlos Gardel també va incorporar al seu repertori un tango obra de Demon titulat Por un cariño.

*1930's.- L'Orquestra Demons amb el mestre dempeus

*1930's.- Unes ballarines vestides de mariners en una coreografia amb música de l'Orquestra Demons

Els membres de l'Orquestra Demons amb el mestre a l'angle superior dret

Però l'activitat professional del Mestre Demon no només es va limitar a la música sinó que va fundar la seva pròpia editorial (Ediciones Demon amb seu al carrer d'Enric Granados) i va esdevenir un actiu empresari gestionant diversos locals nocturns de la ciutat
Després de la guerra va haver d'adequar-se al nou ordre sorgit del franquisme sense tenir problemes per continuar la seva activitat musical i empresarial a locals com les sales de ball Río al carrer Floridablanca o Bahía al barri de Sants. Un moment especialment destacat de la seva carrera va ser quan a l'octubre de 1950 va inaugurar la Sala Folies Chez Demon a la Rambla, al mateix local que anteriorment havia acollit l'Excelsior. Al nou local va presentar amb gran èxit de públic l'espectacle Medio siglo de canciones.

*1951.- El Mestre Demon acompanyat de la vedette francesa Michèle Richard a la pista del Folies, al final d'una de les representacions de Medio siglo de canciones. (Foto: Josep Postius. AFB)



[1].- Algunes fonts assenyalen les dades sobre el naixement del mestre Demon a Maó el 1890. No obstant,  la recerca realitzada per Antoni Tudurí, de la Secció de Genealogia de l'Ateneu de Maó, constata el lloc del naixement del músic a la localitat de Sant Lluís el 15 de juliol de 1887.

10 comentaris:

  1. Excel.lent Miquel.. n'havia sentit parlar !!
    Un detall a corregir, la sala Rio, estava al carrer de Floridablanca,just en l'espai que avui ocupa el cinema del mateix carrer. Jo hi vaig treballar durant un temps !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament Juanmavi
      Sala Río entre el Price i el cine Florida (actual Renoir Floridablanca)
      Esmenat, gràcies

      Elimina
  2. I am regular visitor, how are you everybody? This piece of
    writing posted at this site is truly good. 메이저사이트

    ResponElimina
  3. Great article with excellent idea! Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information. 바카라사이트

    ResponElimina
  4. Very good article post. Really looking forward to read more. Really Cool. 카지노사이트

    ResponElimina
  5. It as really a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing. 메이저사이트

    ResponElimina
  6. You can do very creative work in a particular field. Exceptional concept That was incredible share. Hells Angels Jacket

    ResponElimina