dimarts, 16 de novembre de 2010

PLANETA 2001. Discoteca. (1969-1991)


Situada al carrer Consell de Cent número 406 prop del passeig de Sant Joan, Planeta 2001 va ser inaugurada el dia 28 de desembre de 1969 per inicitiva dels germans Riba.
El nom del local evocava la famosa pel·lícula 2001: Una odisea del espacio d'Stanley Kubrick, estrenada poc abans de la seva inauguració. El logotip era d'una originalitat indubtable amb una estètica marcadament vinculada al pop imperant a finals dels seixanta. El número que donava nom al local era representat al dret i al revés. 
Al cap d'un any de vida la discoteca va instituir els premis Saturno de Oro, que tenien dues modalitats (art i espectacle) i que premiaven les millors manifestacions artístiques que havien passat per la ciutat durant l'any.
Fou també al 1970 quan s'hi va rodar el film del director finlandès Sauli Rantamäki titulat Electrius, l'argument del qual girava al voltant de la vida d'un disc-jockey.
De fet, durant els seus primers cinc anys de vida, Planeta 2001 va tenir una activitat frenètica i s'hi va celebrar una gran quantitat d'actes i festes amb presència de famosos del món de l'espectacle. El local era una mica multiusos. Acollia igual una desfilada de modes, que la presentació d'articles cosmètics o l'elecció de Mister Catalunya i les festes solien acabar amb una multitut de globus envaint la pista. Obria aviat, a les sis de la tarda, i no tancava fins a les quatre de la matinada.Interior de la discoteca i carta de dels còctels i combinats que se servien a Planeta 2001, tots ells amb referències espaials. (Gentilesa de Josep Maria Cussó Anglès. Disc-jocquei del local) 

La proximitat del veí restaurant-espectacle Scala Barcelona, obert el 1973 i propietat també dels germans Riba, va contribuir també a que Planeta 2001 continués en primera línia de les boîtes barcelonines. Guillermina Motta va ser durant algun temps una de les animadores principals d'aquesta sala, que va tenir com a animador i showman per excel·lència al popular locutor radiofònic Tony Guerrero. La vinculació de Planeta 2001 a la ràdio va ser molt intensa. S'hi gravava el programa musical Musicorama-2 de Ràdio Peninsular i s'hi varen lliurar els premis de Ràdio Cadena Catalana als millors cantants i artistes de l'època.
La discoteca va aconseguir sobreviure a l'incendi de la veina sala de festes Scala Barcelona al gener de 1978 que va provocar un parèntesi de gairebé 6 anys sense funcionar el restaurant-espectacle. En reobrir-se Scala Barcelona el 1984, Planeta 2001 va quedar-hi encara més vinculat, inaugurant una nova etapa que va durar fins a l'estiu de l'any 1991 quan ambdós locals van tancar definitivament les seves portes.


*1970'.- Imatge de l'entrada a Planeta 2001 pel número 406 de Consell de Cent on es pot veure també la terrassa que hi havia sobre la vorera. 


9 comentaris:

 1. Se podrían conseguir fotos del MUSICORAMA del grupo ALMIBAR que quedó segundo en la final, aunque merecía haber quedado primero .

  ResponElimina
 2. Si tinguesiu alguna foto del meu pare Matias Fillola, llavors RRPP jo entinc d'algunes de entregues de premis amb molta gent coneguda..Nino Bravo, Mina, Los Diablos, jeje ja os les enviaré, una forta abraçada
  Isabel Fillola

  ResponElimina
 3. Grans nits de bonisima musica amb Fede Sarda, dj collonut.

  ResponElimina
 4. Planeta fue el local más frecuentado en mi juventud,era centro de reunion con amigos que conservo y de relación con mucha gente,tal vez en su momento la disco más cosmopolita de BCN.La frecuentaban personas de mentalidad abierta y lo cierto es que resultaba divertida;la relación con chicas funcionaba y !muy bien!.

  ResponElimina
 5. Planeta fue el local más frecuentado en mi juventud,era centro de reunion con amigos que conservo y de relación con mucha gente,tal vez en su momento la disco más cosmopolita de BCN.La frecuentaban personas de mentalidad abierta y lo cierto es que resultaba divertida;la relación con chicas funcionaba y !muy bien!.

  ResponElimina
 6. Qué gran disco, qué grandes recuerdos en el planeta!
  Tengo una colección de 17 cintas de cassette grabadas en la cabina del DJ. Son mis tesoros!

  ResponElimina
 7. Nosotros estuvimos el día de nuestra boda 22/7/1978 y nos lo pasamos muy bien, nos regalaron una copa

  ResponElimina
 8. Lástima que no encuentra tal película mencionada del director Sauli Rantamäki en 1970. Si alguien sabe de qué película se trata, ya me dirá, gracias.-

  ResponElimina
  Respostes
  1. En este video se ve la discoeca: https://youtu.be/74gCftnTNxA

   Elimina