diumenge, 19 de desembre de 2010

REFECTORIUM (1917-1925)*1917.- Una imatge del vestíbul d'accés al restaurant Refectorium amb el seu aire de castell medieval. (Foto: Arxiu Mas).

Un dels restaurants de més anomenada de la Barcelona del primer quart del segle XX. El Refectorium era situat al número 36 de la Rambla del Centre (després anomenada Rambla dels Caputxins) i va obrir portes el 12 de gener de 1917. L'establiment tenia la particularitat, aleshores del tot novedosa, de ser soterrani. En realitat es tractava d'un antic gran magatzem que havia estat condicionat per acollir-hi el nou establiment. La decoració era farcida de mobles antics amb tapissos, àmfores i figures de ferro forjat que donaven al local un aspecte senyorívol, medieval i gairebé museístic. Miquel Regàs, que va ser el seu director, recordava que l'èxit inicial del Refectorium va ser tan gran, que als sis mesos d'obrir es va tenir que sol.licitar l'ajut de la força pública per posar ordre a l'entrada i les rodalies de l'establiment i fer circular a la gran quantitats de badocs, xafarders i gent interessada per aquell local, que tenia una porta de ferro en el seu porxo d'entrada.
El restaurant aviat va començar a ser freqüentat pels polítics i intel·lectuals de l'època. El 1923 va ser visitat pel científic Albert Einstein durant la seva estada a Barcelona.
Al Refectorium s'hi feien habitualment concerts i exposicions d'art. En la seva darrera etapa oferia també espectacles de cabaret abans del seu tancament definitiu per fallida a mitjans de 1925.


Fragments de la carta del Refectorium (Font: todocoleccion.net )

4 comentaris:

 1. http://menus.nypl.org/menu_pages/44830/explore

  ResponElimina
 2. Bon dia
  Tinc documentació de l'època d'aquest restaurant, ja que som familiars directes d'un dels socis que ho va inaugurar.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia el meu besavi també ho va inaugurar, Sr Miquel Regàs. Estic buscant documentació per fer un documental, i estaria molt interesada en intercanviar documets. El eu contacte nosotros@nueveojos.com. Gràcies

   Elimina
  2. Estic fent la tesi sobre el grup artístic Saló Nou Ambient que es reunien i van fer exposicions al Refectorium. Agrairia si teni catàlegs d´exposicions , fotografies d´artistes al Refectorium etc... el meu mail és acardon4@xtec cat

   Elimina