divendres, 22 d’abril del 2011

TORRE JORBA. Exposició 1929. (1929-30)

 
*1929.- Una vista de la torre Jorba amb el Palau de la Química darrera i el Palau Nacional al fons. A la dreta del peu de la torre es pot veure el trenet del Parc d'Atraccions de la Foixarda. (Foto Arxiu Bastardes).

Els populars magatzems Can Jorba varen presentar en l'Exposició Universal de 1929, un espectacular i cridaner reclam publicitari. Es tractava d'una torre de més de 50 metres d'alçària formada per les cinc lletres del nom de l'empresa. Alguns hi varen voler veure una mena de rèplica de la Torre Eiffel, ja que la lletra "A" servia de base i li donava un aspecte semblant. La torre sortia esmentada en molts anuncis de premsa de l'època perque servia per referenciar el lloc on es trobava situat el Parc d'Atraccions de la Foixarda.
L'estructura s'aixecava a l'entrada de l'avinguda de Muntanyans, davant de la Foixarda i abans d'arribar al Palau de la Química. Els cotxes podien fins i tot passar per sota.  Amb la clausura de l'Exposició va ser desmuntada aquest exemple d'arquitectura efímera que, de ben segur, va quedar en el record dels que varen visitar Montjuïc el 1929.

 
 

*1929.- Una insígnia publicitària amb imperdible a la part del darrera que reprodueix la torre. (Gentisela de Maria Garreta)

3 comentaris:

  1. Aquesta torre és espectacular, amb aquest aire art decó. M'encanta. L'agafo i posaré un vincle al teu bloc des del meu.

    ResponElimina
  2. Magnífica iniciativa! Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  3. En altres imatges de l'exposició no veig la torre, i en aquestes tampoc veig les dues torres que obren el passeig des de plaça Espanya. No són totes de la mateixa època?

    ResponElimina