dijous, 1 de març del 2012

TEATRO ESPAÑOL. Paral·lel. (1909-1980)


Sobre les cendres del desaparegut Circo Teatro Español, arrassat per un violent incendi una nit de maig del 1907, s'hi va edificar ràpidament un nou teatre més gran que l'anterior, que passaria a ser el de més capacitat de tot el Paral·lel amb més de 1.300 localitats. El propietari del solar Josep Terrés va encarregar l'obra a l'arquitecte Melcior Viñals i el nou Teatro Español va inaugurar-se el dissabte 27 de novembre de 1909 amb la representació de l'òpera La Dolores.

*1911.- El Teatro Español (perfilat en vermell) durant els seus primers anys. Davant es poden veure els grans tendals del popular Cafè Español sobre la vorera del Paral·lel, més a la dreta l'Arnau i al fons el monument a Colom. 

*1917.- Durant la vaga general revolucionària d'aquell any, el Teatro Español va fer les funcions de dispensari improvisat de la Creu Roja per atendre als lesionats pels aldarulls. La foto va ser captada a l'agost de 1917 i pot apreciar-se la gran presència de militars custodiant-ne l'entrada. (Font: Salvat Editores)  

Durant aquesta primera època i fins a la República va ser conegut com a Gran Teatro Español. A partir del 1911 va començar a incorporar projeccions cinematogràfiques al seus programes fins el 1917. En els anys següents i fins als anys 1930's, les representacions teatrals acaparaven majoritàriament l'activitat del local on hi triomfaven els vodevils de la companyia de Josep Santpere i de l'artista Elena Jordi. L'any 1935 es va convertir en cinema.

*1925.- Dues imatges de l'interior del Teatro Español.


Acabada la Guerra Civil, el 17 de desembre de 1939 l'Español va tornar a obrir portes com a  cinema. No obstant això, es va arribar a una mena d'alternança teatre-cinema. Als anys 1940's hi van actuar còmics com Alady i Lepe i la companyia dels vienesos amb Arthur Kaps i Franz Joham. Posteriorment va passar d'oferir espectacles teatrals a projeccions cinematogràfiques. Com a Cine Teatro Español es va mantenir en la cartellera entre les acaballes dels anys 1950's i els primers anys 1960's .

*1944.- Luces de Viena va tenir un gran èxit a l'Español

*1950's.- A mitjans dels anys 1950's el Teatro Español començava a quedar envoltat pels nous edificis del Paral·lel.


*1953.- Entrada al Teatro Español en els seus anys de cinema. S'hi projectava La dama de Trinidad amb Rita Hayworth i Gleen Ford.


*1970.- Cartell d'un vodevil presentat a l'Español en la seva darrera etapa sota la direcció de Matías Colsada

A mitjans dels anys 1960's i durant els seus últims anys, va tornar al teatre després que el local va passar va ser gestionat per l'empresari Matías Colsada. La història de l'Español acaba a finals de març de 1980. El local, tot i mantenint part de la seva estructura externa va ser remodelat per convertir-se en la popular macrodiscoteca Studio 54.


*Espectacles teatrals presentats al Teatro Español l'últim dia dels anys 1968 i 1978, quan el local era propietat de l'empresari teatral Matías Colsada (Font: Arxiu de La Vanguardia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada