dilluns, 8 d’octubre de 2012

FORN DEL CIGNE. Pastisseria. Pelai 38. (1918-1980's)

 
 
Una de les pastisseries històriques de la ciutat va ser el Forn del Cigne, situat al número 38  del carrer de Pelai. El seus orígens es remunten a l'any 1918 i durant la dècada següent comercialitzava la popular marca de Cafè La Garza. Coques de  revetlla, panellets de Tots Sants i altres pastissos tradicionals n'eren l'especialitat. Durant aquesta primera època el nom del local era Forn del Cisne.


Acabada la Guerra Civil l'establiment va tornar ràpidament a reprendre la seva activitat el mateix any 1939 i va subsistir durant tota la dictadura amb l'obligat canvi de nom: Horno del Cisne, que es feu popular pel seu assortit i exposició de cistelles i lots de Nadal. Després obriria una altra botiga a la Via Augusta. Arribats els anys 1980's, igual que molts altres establiments del carrer Pelai (FotoClub, Llibreria Bastinos, etc), la històrica pastisseria va desaparèixer per donar pas a botigues de moda com les que avui ocupen majoritàriament aquella via. 
 
Quim Monzó en la seva obra Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury esmentava el Forn del Cigne en un dels contes del llibre. El protagonista, després d'haver consumit alcohol en alguns locals de la part alta de la ciutat, s'imaginava baixant en cotxe a tota velocitat pel carrer Balmes, contra direcció en sentit muntanya-mar, fins a estampar-se contra la pastisseria.
 
* Fragments del capítol Cacofonia del llibre Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury. Quim Monzó. Edicions Quaderns Crema. 1980. 
 

16 comentaris:

  1. El dia que em van fer fix a "La Caixa" vaig comprar un pastís al Cigne.

    ResponElimina
  2. Em va saber molt greu perdre'l, m'encantava la rebosteria, a més d'altres coses.

    ResponElimina
  3. Aquest blog és una meravella, no em fa res repetir-ho, felicitats.

    ResponElimina
  4. http://mtvo-lasmentiras.blogspot.com.es/2012/10/barcelona-6-10-2012httpswwwfacebookcomb.html

    Hola hemos coincidido con el horno del cisne, que casualidad amigo.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  5. Era de visita inexcusable. Feien unes sares exquisides!

    ResponElimina
  6. El meu avi, en Marcelino Palacios treballava al Forn de pastisser!!!

    ResponElimina
  7. L'avi va trevallar molts anys fins a la seva jubilació...... Anys mes tard vaig treballar jo però el local ja convertit en una botiga d'electronica de consum (Gran Bazar de Barcelona / Don Audio) propietat d'en Carlos Marquez (Fidelcolor - Pça.Universitat 1). Mes tard va ser un restaurant de menjar rapid de la cadena Bocatta i finalment una botiga de moda fins el dia d'avui.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fa anys que voldria saber on podría trobar el seus "biscuits de poma". O be la recepta si no s'ha perdut.
      Es el mes delicios que mai he tastat.

      Elimina
  8. El meu pare em portava les tartes de poma pel meu aniversari, mai n'he tastat de millors!

    ResponElimina
  9. En aquesta foto hi surten el meu pare ( segon a l'esquerra), la meva mare ( amb el vestit de quadres) i la seva germana, la meva tieta Enriqueta ( al seu costat amb una cinta al cap). Els pares es van conèixer al Forn del Cisne, però a l'època de la fotografia encara no éren novios. El Sr. Montamat, propietari del negoci als anys 40, deia mig en broma que faria pagar una multa a les moltes parelles que es van formar entre joves pastissers de l'obrador i noies dependentes, amb la il·lusió de muntar el propi negoci. El cas dels meus pares va ser una mica diferent: van continuar el negoci familiar a Terrassa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina historia tan bonica, m´agrada saber cosas de la pastisseria mes bona que jo recordo, de molt petita mi portaba el meu avi i varem anar a un bateix i recordo un pastiss espectacular,gracies Montserrat Rodo

      Elimina
  10. Judith Argemí i Montamat31 d’octubre de 2015 a les 18:58

    El senyor Montamat era el meu oncle, i llegir els vostres records sobre el Forn del Cigne m'ha ajudat a reviure els meus. La "tarta de poma" també era la meva preferida, i mai no n'he trobat cap de tan bona.

    ResponElimina
  11. Jo vaig anar al col.legi amb la Montserrat Montamat, eren les monges de la Consolació, al passatge del Concepció de Barcelona... Sempre la he recordat...

    ResponElimina
  12. Jo vaig treballar uns anys, fins al seu tancament. Va ser la meva primera feina i tinc records maravellosos. Vaig començar venen gelats i pinyes colades i posteriorment vaig ser l'ajudant d'en Jordi mestre de l'obrador. Per mi va ser tot un privilegi poder treballar com a ajudant d'un geni, un artista. Eren obres d'art, va fer una rèplica en xocolata a escala de la façana del Liceu q semblava de debó. Moltes anècdotes i gent fabulosa tots els companys q vaig conèixer. M'ha fet molta il·lusió trobar aquest blog. Felicitats i gràcies per ajudar a retrobar records de joventut.

    ResponElimina
  13. A tots els que han escrit aquesta pastissería era tan bonica i al meu avi amb compraba lionesas,bonisimas,ara com el bateix qu´avans he esmentat, res, eran uns tiets que tenian una fabrica, eran rics i oncles i cossins, era petita, molt, pude tinc que escriurau perque algu, digui que no hi somiat aquestesa coses,la familia, i mols coneguts diuen en principi que n´existia, cosa que no es veritat.Dons feian uns panets rodonets, amb pernil,dolç i salat, mortadela, qu´avans no es veia, i uns cuadrets petits com de colorins que semblaban flors,ara se qu´eren canapes, eran tan bonics,i el pastiss recordo una cigonya de color rosa, dins una caixa de música,pot ser? per que moltes vegadas penço que hi somiat tot, i per sor meba ens van dona a cada un dels invitats una sigonya amb confits, peledillas, i un cartellet com una postaleta, amb el cigne i el nom del petit.Nosaltres no heram rics pero si teniam una catagoria traballadora,el meu avi i para eran camises i feian maravallas,i la meba mama era modista d´alta costura, el cas es que no varem fer llejt al local tan precios.Si algu vol seguir la historía els diré que ningu fa ara ni trobaran figuretas, com tenian ells, sisplau Rosa digam que tot era aixi.Gracias

    ResponElimina