dilluns, 17 de març del 2014

SALA ARGENTINA (1910-1934) / CINE FLORIDA (1935-1938). Carrer Sant Pau 64.

 
*1930's.- Vista del carrer Sant Pau des de la cantonada amb Robadors. La fletxa groga indica l'entrada al cinema Sala Argentina. (Foto: Josep Brangulí / ANC)

El cinema Sala Argentina o simplement Argentina [1], va obrir portes el dijous 9 de juny de 1910. Era situat al número 64 del carrer de Sant Pau al costat d'on hi hagué la Casa Galera, antiga presó de dones i on avui s'aixeca la moderna Filmoteca de la Generalitat i la plaça de Salvador Seguí.
Després d'uns primers temps força tortuosos en els que sovintejaren els canvis d'empresari, el local va conseguir estabilitzar-se formant tàndem amb el cinema Victoria (1908) del carrer de la Riera Alta. Uns anys més tard va començar a compartir programacions amb els cinemes Dorado i Excelsior fins el 1927. L'última etapa del local arrenca l'any 1930 quan va començar a programar conjuntament amb el Cinema Padró del carrer de la Cera.

 *1920's.- Interior de la Sala Argentina.
 
*1920's.- Imatge del vestíbul de la Sala Argentina
 
El primer dia de l'any 1935, el local canviava el seu nom original pel de Florida, que s'estrenava amb un programa triple: Una mujer para dos, Un marido en apuros i Palacio flotante. Durant la Guerra Civil el local va ser víctima d'una de les bombes llançades sobre Barcelona per l'aviació italiana el 1938 i va quedar convertit en un munt de runa.
En plena postguerra, a l'any 1947, es va obrir un altre Cine Argentina a cent metres aproximadament de l'original, entre els carrers Robador i Sadurní.

*1933.- Emplaçament de l'Argentina al carrer Sant Pau entre Espalter i Robadors. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)


[1].- Cal no confondre aquest cinema amb el que es va obrir a la postguerra al carrer Robador 28 i Sadurní 11, que s'esmenta al final de l'article amb l'enllaç corresponent. 

5 comentaris:

 1. Es va reconstruir en un nou lloc, al C/ Sadurni. Tenia la entrada principal en aquest carrer y una sortida al C/ Robador.
  La de bocatas de truita que he menjat en aquest cinema.....Quins Temps!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. i jo tambe brena-supa i la mara dien que no at caiguin brosas al terra; era ben casula ...cuans anys que han passat i que rapits...

   Elimina
 2. Quan feien pel.licules con Els Deu Manaments, ens portaven el sopar i el menjaven en el descans.

  ResponElimina
 3. Actualment el cinema del Segle XXI . Any 2012
  Es la filmoteca de Catalunya

  ResponElimina
 4. Hola, només una esmena:
  Mon pare va treballar al antic cinema Florida. No el va derruir cap bomba. El va enderrocar l'ajuntament durant la guerra, per fer-hi (dèien) una plaça que va trigar dècades... Aquest error l'he vist en molts documents de cinema. Com va ser al 1938 la gent deu pensar que va ser a causa de les bombes... No va ser així.
  Salutacions

  ResponElimina