diumenge, 14 de febrer de 2016

CAN COMELLA. (1912-1971)

Agraïments a CARMEN GIMÉNEZ


*1971.- Imatge de Can Comella en els seus últims temps, quan el rètol de la Comunitat de Propietaris Promsa ja anunciava el seu imminent enderrocament.

Construida el 1912 segons un projecte de l'arquitecte vigatà Josep Maria Pericas i Morros (1881-1966), aquesta casa ocupava la cantonada entre els carrers Nena Casas i Milanesat davant de la petita Plaça del Carril, tocant a Via Augusta, al barri de les Tres Torres. 
Pericas, que un any després va projectar el monument a Jacint Verdaguer, va rebre l'encàrrec d'aixecar la casa de part de l'industrial de Vic Jacint Comella i Colom (1860-1930), que havia estat soci del seu pare en els negocis de producció i distribució d'electricitat. Els seus elements més singulars eren la torre que s'enlairava a la part del darrera entre els dos cossos de l'edifici i l'arc de la porta d'accés situada al bell mig de la cantonada i que evocava l'estil romànic.
Malauradament va ser enderrocat entre el 14 i el 19 de juny de 1971 quan al Col·legi Oficial d'Arquitectes s'estava tramitant el seu expedient per a catalogar-lo com a monument historicoartístic. 

*1933.- Emplaçament de Can Comella prop de l'estació de les Tres Torres de la línia del carril de Sarrià. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)


*1960's.- Vista aèria de Can Comella


*2004.- Edifici que es va construir al solar alliberat per l'enderrocament de Can Comella. (Font: GoogleEarth)

5 comentaris:

 1. A les Tres Torres hi havía un munt de "torres" o cases d´estiueix de les families acomodades de Barcelona, la majoría modernistes, que van desapareixa en els anys 60-70 devant de la inacció de les institucions... I es va perdre un patrimoni irrepetible

  ResponElimina
 2. Caldría fer quelcom per recatar el material gráfic d´aquest patrimoni perdut. Merci per el teu gran treball en aquest sentit

  ResponElimina
 3. Ostres ¡¡¡
  cuánta obra perdida ¡¡¡

  ResponElimina
 4. nunca se a valorado la historia en Barcelona ni protegido como debiese que lastima

  ResponElimina
 5. M'agradaria saber quina va ser la immobiliària que es va donar tanta pressa a enderrocar-la abans la cataloguessin.
  Salutacions
  Magda

  ResponElimina