dilluns, 13 de març del 2017

FANAL A GAS CORONAT AMB ELM. Plaça Catalunya / Saló de Sant Joan / Passeig de Colom (1880's-1930's)

 Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i MIQUEL F. PACHA
 
 
(Font: Catalana de Gas y Electricidad)
 
Aquest fou un dels primers fanals que es van instal·lar a la plaça Catalunya amb motiu de la celebració de l'Exposició Universal de 1888. Els fanals d'aquest model van acompanyar l'entorn d'algunes instal·lacions històriques dels primers anys de la plaça com el Panorama Waterloo, el mirador de les paperines o el Circ Eqüestre Alegria. També se'n van instal·lar als eixos urbans més importants de l'Exposició com eren el passeig de Colom, d'Isabel II, Ciutadella i Saló de Sant Joan. 
El fanal destacava per la seva columna ornamentada amb motius vegetals, si bé, bàsicament, el seu tret diferenciador era que la part superior del fanal abandonava la vertical del fust, per acabar amb un únic llum amb una corona a sobre i un elm rematat per una altra corona més petita i un rat-penat al cim.
Van desaparèixer progressivament amb l'arribada del nou segle i la nova urbanització de la plaça. Sota el monument a Colom alguns exemplars varen sobreviure fins als anys 1930's.
 
*1895.- Un d'aquests fanals al costat del Circ Alegria quan començava a ser enderrocat. (Foto: Arxiu Guillermo Faraudo).
 
En bicicleta per la Plaça Catalunya davant del fanal. (Foto: Col·lecció privada Francisco Arauz)
  
*1888.- Al Saló de Sant Joan al costat de l'estàtua de Bernat Desclot.
 
*1890's.-. Un exemplar plantat a l'illeta que envoltava  el monument a Colom.
 
  
1930's.- Dues imatges més dels fanals situats sota el monument a Colom, que foren els més longeus dels d'aquest model. (Fotos: Gabriel Casas i Galobardes / ANC)
 
 
Detall del llum del fanal i del coronament en forma d'elm. (Font: Catalana de Gas y Electricidad)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada