diumenge, 4 de febrer del 2018

VAQUERIA PONS. GRANJA LA CATALANA. Casa Pasqual Pons. Ronda Sant Pere 1. (1905-1940)

Agraïments a ENRIC COMAS PARER i MAITE MAR

*1905.- Entrada a l'establiment


*1905.- Interior de la Granja La Catalana. (Foto: Adolf Mas Ginestà)

Alexandre Pons, un dels propietaris de l'edifici del número 2 del Passeig de Gràcia conegut com a Casa Pasqual Pons, va obrir el 1905 una granja als baixos d'aquest immoble. El local era situat al número 1 de la Ronda de Sant Pere. Allà l'edifici original, obra d'Enric Sagnier i Villavecchia , disposava només de baixos i planta principal sense els altres tres pisos de la resta de l'edifici, que hi foren afegits dècades després.
La decoració d'aquella Vaqueria Pons, nom amb el que es coneixia inicialment l'establiment, va ser obra d'Alexandre de Riquer. El 1912 s'instal·laria com a veí al local contigu de la cantonada la Camiseria Comas.

*1910.- Vista de la Casa Pasqual Pons dees de la Plaça Catalunya. El quadre groc indica l'emplaçament de la Granja La Catalana, sobre la qual només hi havia un pis principal amb un gran vitrall a la façana i sense les tres plantes  restants de l'edifici construïdes posteriorment. 



 
La marca comercial Granjas La Catalana no fou enregistrada fins el 1908. Va ser promoguda per la senyora Maria Bonell vídua de Pons. S'hi venia llet, ous, mantegues, formatges i altres productes de ramaderia i agricultura amb botigues a Barcelona i sucursals a Sarrià, Pedralbes, Mollet del Vallès i Montseny. 

*1933.- Notícia d'una explosió al local. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

El local va desaparèixer als primers anys de la postguerra.

1 comentari:

  1. Molt interesant. Son coses interesants que fan la vida cotidiana d'aquella época.

    ResponElimina