dissabte, 17 de novembre del 2018

MERCAT DEL CARME. Carrer de l'Arc del Teatre 63. (1972-2006)

Agraïments a ROSA MARIA LLORENS HERRERO i VALENTÍ PONS TOUJOUSE

A l'any 1972  el Mercat del Carme va creuar el Paral·lel per ocupar un local cobert construït per l'Ajuntament en l'espai delimitat pels carrers Cid, Berenguer el Vell i Arc del Teatre, prop del dispensari de Peracamps. Entre les finques afectades hi havia la del carrer Cid 12, just al costat d'on abans de la Guerra Civil s'aixecava l'històric i legendari dancing La Criolla  i també la de la vella taverna La Mina que va acabar desapareguent. 
Enrera quedaven més de vint anys d'un mercat atrotinat que sobrevivia a l'inici del Paral.lel, sobre el solar que hi havia al carrer Carrera al costat de l'actual Institut Consell de Cent i de la benzinera Ubach.
Un cop executades les expropiacions, els vells edificis foren enderrocats a partir de 1965 i el nou edifici del mercat va començar a ser construit el 1969 segons un projecte dels arquitectes Josep Anglada, Daniel Gelabert i Josep Ribas. El ritme de construcció va ser lent i no exempt de dificultats com les derivades de l'accés pel trànsit rodat, que eren notables atesa l'estretor dels carrers circumdants d'aquella zona.
Arquitectònicament el mercat era d'una sola alçada amb només planta baixa i una coberta plana transitable que era utilitzada com aparcament. La inauguració es va fer en dos actes, que van comptar amb la presència de l'aleshores incombustible alcalde José María de Porcioles. Primer el 28 de juliol de 1972 amb moltes parades encara per enllestir i finalment el 13 d'octubre del mateix any. El nom oficial de l'equipament era Mercado de Nuestra Señora del Carmen.
El mercat, que donava servei a una àmplia superficie de l'aleshores conegut com a Distrito V, no va arribar mai a quallar i va anant perdent clientela, especialment amb el  canvi de segle, fins que l'ajuntament va decidir tancar-lo el 9 de novembre de 2006 per enderrocar-lo tot seguit.

 
*1963.- Identificació de les finques afectades pel projecte de nou Mercat del Carme que encara trigaria nou anys més a inaugurar-se. (Font: Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Barcelona)
 
 
*1969.- Notificació municipal per desallotjar el pis enviada a un dels veins de les finques afectades. (Font: Col·leccio privada de Rosa Maria Llorens Herrero)
  
 
*1972.- Primera inauguració del mercat encara sense acabar el dia 28 de juliol. (Font: Hemeroteca La Vanguardia) 
 

*1972.- Notícia de la inauguració definitiva del mercat per l'alcalde Porcioles el divendres dia 13 d'octubre. El nombre de vehicles que podia acollir l'aparcament (80) apareix exageradament inflat. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

16 comentaris:

  1. Pues yo recuerdo el instalado en el Paral lel casi confluencia con Colon. Y aun me viene a la memoria la hornacina que tenía frente a la entrada de la puerta que daba a la avenida.
    Salut

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Bon dia!
      Pregunta: s'ha arribat a publicar aquest article sobre el mercat de l'avinguda del Marqués del Duero?
      Si la resposta és afirmativa, prego URL.
      Gràcies per la seua resposta.

      Elimina
  3. Era un mercado muy frecuentado por las personas que vivían en las barracas de Montjuïch, al desaparecer, fué cuando empezó el declive del mercado.
    Yo recuerdo del antiguo mercado del Paral-lel, la imagen de la Virgen del Carmen, que sacaban en procesión el día 16 de Julio.Luego también estuvo en el nuevo.

    ResponElimina
  4. Era un mercado muy visitado por personas de todas partes de Bcn y alrededores, mi familia tenía paradas en este mercado se dedicaban a la venta de pescado.

    ResponElimina
  5. Treballo a les Drassanes i recordo haver-hi comprat fruita i fins i tot peix que em feia al microones si em quedava a dinar. Em va sorprendre que tanqués però ara tenia oblidat que havia existit. Gràcies per refrescar-nos la memòria.

    ResponElimina
  6. Quería hacer una aclaración el mercado se cerró el 4 de enero del 2003 y posteriormente se derribo en el 2006 cono se dice en esta memoria.
    Regente un bar del mercado desde el 81 hasta el cierre,de lo que me siento muy orgulloso de tener una buena clientela y unos magníficos compañeros del mercado.....
    Saludos y gracias a todos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ese mercado lo derribar mucho antes de la fecha que tu dices,
      Lo que ocurre es que se traslado al barrio chino entre la calle arco del teatro y la otra calle creo que era pera Amp..
      Ahi si que lo derrumbar on en el 2003 porque no trabajaba nadie y acabaron haciendo un edificio para la policía o para el ayuntamiento creo.

      Elimina
  7. HI HAN DIVERGENCIES RESPECTE A LA SITUACIÓ DEL MERCAT SEGONS DIFERENTES FONTS, EN ALTRES INFORMACIONS EL SITUEN A LA BANDA
    MUNTANYA DEL CARRER ARC DEL TEATRE ON ARA HI HA UN HOTEL I ES
    MANTENEN UNS ARCS QUE TEORICAMENT CORRESPONIEN AL MERCAT.
    ALGU PODRIA EXPLICAR SI N HI VAREN HABER DOS? MOLTES GRÀCIES

    ResponElimina
  8. Donde están los arcos que comenta de Arco del teatro fue antiguamente un cine y posteriormente hicieron unas galerías comerciales privadas(mercadillo) que cuando se inauguró el mercat del carme fueron cerrando paulatinamente y se alquilaban los puestos como almacén del mercado
    Es donde se hizo el hotel y se mantuvieron los arcos que eran declarados patrimonio histórico
    El mercat del Carme se inauguró en el año 72 y anteriormente estuvo al final del Paralelo con calle Carrera.

    ResponElimina
  9. els anys 50 aquest mercat es va començar a instal-lar al carrer portal de santa madrona tocan al paral-lel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo que te equivocas en los años, creo que lo quitaron en entre los 60 y70.
      Y luego lo pasaron detrás del Paralelo entre la calle arco del teatro y calle del Cid.
      Hasta que luego lo cerraron en el 2003 más o menos.
      Y construyeron algo para el ayuntamiento

      Elimina
  10. No sé si algú ho recorda: coexistint amb el mercat del Carme, al carrer Arc del Teatre, abans del mercat posterior, ja havien hagut parades dins un local, no tan gran com un mercat, però més que una botiga. Recordo sortir del mercat del Carme i anar a l'altra banda de Paral·lel a comprar envinagrats ("encurtits"). Tot és molt borrós, jo era un nen. A veure si algú em pot donar més detalls. Gràcies!

    ResponElimina
  11. Si su recuerdo es así.Cuando se edificó el Mercado del Carmen en el año 1972.Enfrente habían esas galerías comerciales (Q antes fue el Cine Colón)que quedaba alguna parada abierta,lo último fue el bar ,pero al abrir el Mercado fueron cerrando y de alquilaban ,yo tuve uno como almacén pues regente un bar del mercado,había encurtidos como usted recuerda,una Peluquería de señoras que estuvo abierta mucho tiempo después.Una vez se cerró el mercado del Carmen en el 2003 al cabo de un tiempo en esas galería de arco del teatro se hizo el hotel Mimic que está actualmente abierto.
    Saludos

    ResponElimina
  12. Yo trabajé en la tienda de ropa que había (Blanco & Negro) alguien recuerda como se llamaba la carpintería que habia de un Sr. Gallego

    ResponElimina