dimecres, 5 de febrer de 2020

MURAL BARCELONA de Josep Maria Subirachs. Estació Barcelona-Sants (1979-2006)No són poques les obres de l’escultor Josep Maria Subirachs (1927-2014) que han anat desapareguent del paissatge urbà de Barcelona en els últims anys. Una d’elles és el fris-mural que va dissenyar per a un dels accesos a l’estació de Barcelona-Sants (concretament el de la plaça dels Països Catalans). Quedava enlairat sobre les portes d’accés al gran vestíbul de l’estació per l’extrem més pròxim al Parc de l’Espanya Industrial. Era format per vint peces quadrades distribuïdes en dues fileres horitzontals de deu i simbolitzaven les lletres del nom de la ciutat entre un entramat de rodes ferroviàries. L’obra data del 1979 i va ser instal·lada en una de les primeres reformes de l’estació.
Composicions de característiques similars ja havien estat assajades per Subirachs al fris de la plaça de Sant Miquel que uneix la part vella i la nova de les dependències de l’ajuntament, així com al vestíbul de l’edifici Mercurio (Jordi Mir i Valls. 1968) als números 57-59 de la Via Augusta.


De forma un xic sorprenent i inesperada, el mural va desaparèixer durant la reforma que a l’any 2006 va executar ADIF aprofitant l’adequació de l’estació a l’AVE. Posteriorment el mural va ser instal·lat al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú on es pot contemplar actualment.

5 comentaris:

 1. Había otro en la fachada de la casa de lo que fue el Tele eXpress, un diario vespertino de los 64/80, que yo compraba entonces porque seguía a Candel y a Montalbán que escribían allí.
  Si mal no recuerdo, creo que estaba en la calle Diputación esquina Muntaner.

  ResponElimina
 2. Ostres, si que el recordo aquest mural. Ara la façana de l'estació no te una personalitat pròpia, com la majoria de les estacions que són totes iguals.

  ResponElimina
 3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina