divendres, 11 de gener del 2013

FÀBRICA DE COCA-COLA. C. Almogàvers (1953-1965)

*1956.- Una vista de la fàbrica de Coca-Cola del carrer Almogàvers.

El 31 de març de 1953 van sortir al carrer les primeres ampolles de Coca-Cola fabricades al Poblenou. Aquell xerop fosc i gasificat nascut el 1886 a la farmàcia del senyor John Pemberton a Atlanta, ja havia estat introduit en alguns països d'Europa a començaments de segle XX.
A Barcelona, cap a finals dels anys 1920's el revolucionari refresc s'havia començat a comercialitzar a la ciutat a través de la fàbrica Espumosos El Rayo. El parèntesi de la Guerra Civil i les penúries dels primers anys de la posguerra havien provocat la seva pràctica desaparició.
L'any 1949 els directius de Coca-Cola varen visitar Franco i el seu ministre d'Indústria amb l'idea de rellançar el seu producte a Espanya amb una producció massiva. D'aquesta trobada va néixer Coca-Cola España, que aviat establiria els seus primers centres de producció a Madrid, Barcelona i Canàries.
Tot i que la primera seu de Coca-Cola a Barcelona, datada del 1951, va ser un modest local del carrer Aragó amb producció limitada i moltes dificultats, només dos anys després es va enllestir la instal·lació de la primera fàbrica de producció massiva del refresc al barri de Poblenou. Era situada al començament del carrer Almogàvers en un edifici discret i petit de planta i pis. Després l'empresa es dotaria d'una factoria més gran amb la inauguració de la planta embotelladora de Cobega del carrer Guipúscoa, al barri de la  La Verneda.

 
 
Aquella fàbrica pionera del carrer Almogàvers tenia una capacitat de producció de 2.000 ampolles per hora. Disposava de cinc camions pintats de groc que s'encarregaven del repartiment amb els conductors-repartidors mudats amb vestit i corbata, tal i com establien el costums i les normes de l'empresa. Aquell primer any (1953) la producció va ser de 200.000 caixes, que eren de fusta pintada de groc amb les lletres de la marca vermelles. Immediatament l'empresa va començar a fer publicitat del seu refresc amb unes gran xapes vermelles i rodones de metall que es col·locaven sobre les parets exteriors dels bars i també amb publicitat als tendals i rètols bandera. Havia començat la gran aventura de Coca-Cola al nostre país.
 

2 comentaris:

  1. A Almogàvers ens feien visites gratuïtes a les escoles, en aquells anys en els quals no anàvem enlloc, jo crec que les monges estaven molt contentes amb aquelles ofertes, elles també es passejaven, ningú no hi veia cap mal 'publicitari', a més dels concursos literaris que aviat van endegar, va ser al primer lloc on vaig menjar galetes salades en forma de peixet, per cert.

    ResponElimina
  2. El meu besavi, va fundar l’any 1903 un taller de serralleria i forja artística, al carrer d’Aragó, 362 de Barcelona. Taller que va continuar el meu avi i més tard, el meu pare, fins al 1995. Al costat, al nº 366, hi havia l’empresa que fabricava l’Orange Crush i segons m’han explicat, allà varen començar a fabricar i distribuir la Coca-Cola. Al meu pare, que no té gaire visió de negoci, li varen donar a tastar una ampolla de Coca-Cola, abans de que la comercialitzessin i els hi va dir, que no en vendrien ni una. Com ja he dit, la visió de negoci no és el seu fort.

    ResponElimina