diumenge, 16 d’agost de 2015

XALET COSTA. Via Augusta/Amigó. (1900's-1968)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, FRANCISCO ARAUZ, JORGE ALVAREZ i MAITE MAR.

*1900's.- Imatge del xalet de la família Costa captada des de l'interior de la finca. Al fons a l'esquerra pot apreciar-se part del perfil de la Masia de Can Castelló, encara avui existent.

Obra de l'arquitecte Josep Pujol i Brull (1871-1936), aquesta casa pertanyent a la família Costa s'enlairava al sector de muntanya d'una finca que s'estenia sobre l'ultim tram del carrer Amigó abans d'arribar al traçat de les vies del Ferrocarril de Sarrià que discorrien per l'actual Via Augusta. L'entrada a l'edifici se situava a l'interior del jardí i no davant de l'accés de la cantonada amb el final del carrer Amigó, probablement perque el paisatge de les vies del ferrocarril que dominava la part de muntanya no era el més agradable a la vista. 
L'edifici s'estructurava en tres cossos. Disposava d'una planta semisoterrada aprofitant el desnivell del carrer Amigó, que permetia una planta baixa lleugerament enlairada sobre el nivell del jardí, un primer pis principal i un segon que donava personalitat a la casa i s'estenia sobre els dos cossos laterals de l'edifici amb sengles trams de nou obertures per quatre separades per petites columnes de capitells corintis. Així doncs, els dos cossos laterals de l'edifici superaven en alçària al cos central. Amb el pas dels anys però, l'alçada de l'edifici va ser igualada amb la supressió del segon pis dels cossos laterals, la qual cosa li va fer perdre l'aparença original i un dels seus elements més diferencials.


*1900's.- Una imatge captada des de les pistes del Reial Club de Tennis Turó, en la que s'aprecia el perfil del Xalet Costa.


*1920.-  A la part esquerra de la imatge podem veure l'accés al Xalet Costa des de la cantonada del carrer Amigó amb el carrer del Carril (avui Via Augusta).


*1933.- Emplaçament de la finca i el xalet de la família Costa sobre un plànol municipal. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). 


*1950.- Obres de soterrament de les vies del Ferrocarril de Sarrià entre els carrers Amigó i Santaló. El Xalet Costa (fletxa vermella) apareix ja sense la segona planta del projecte original. (Font: El tren de Sarrià. Carles Salmerón). 

El soterrament de les vies del ferrocarril i la nova urbanització de la Via Augusta van propiciar grans operacions immobiliàries a la zona a partir dels anys 1960's. Les antigues torres i mansions residencials amb jardins que la burgesia havia construit a començaments de segle anaven caient progesssivament per ser substituïdes per habitatges en edificis d'alçada. El que quedava del Xalet Costa va ser enderrocat el 1968. L'edifici d'habitatges de Via Augusta 185 / Amigó 80, obra de l'arquitecte Josep Antoni Coderch de Sentmenat, ocupa des del 1969 l'espai on s'aixecava el Xalet de la família Costa.

2 comentaris:

  1. A les Tres Torres, en els anys seixanta i setanta es va fer una veritable escabetxada de cases i xalets modernistes en nom de l'especulació urbanística i es van perdre meravelles

    ResponElimina
  2. Donde puedo conseguir estos planos de Barcelona. Ya se que en el ICGC, pero no se encontrarlos??

    ResponElimina