dimarts, 29 de novembre del 2011

CASCADA I JARDÍ DE LA CASA VICENS (1887-1946)

Agraïments a JESÚS SERDIO i VICTOR OLIVA
 

*1918.- Una vista del jardí de la Casa Vicens des de sota de l'arc de la cascada monumental avui desapareguda.

La Casa Vicens al barri de Gràcia va ser una de les primeres obres d'Antoni Gaudí a Barcelona. Al llarg dels anys l'edifici i el seu entorn van patir diverses modificacions producte de reformes que alteraren la seva fesomia original.
Encarregada a Gaudí per Manel Vicens, les obres van començar l'any 1883 al carrer de Sant Gervasi (avui de les Carolines) i no varen concloure fins el 1887. L'arquitecte reusenc va assajar al jardí de la casa una complexa trama de sorolls vinculats als moviments de l'aigua a traves de diferents brolladors i d'una cascada. Tots aquests elements es van anar perdent progressivament. El brollador de la galeria del menjador va ser eliminat el 1925 i el brollador de la porta d'accés el 1927. D'altra banda, la font de Santa Rita, obra de Joan Baptista Serra Martínez, va ser afegida el 1925 i suprimida el 1963.

La tanca del carrer Carolines
 
*1941.- Una interessant imatge del jardí de la casa Vicens captada des de la cantonada del carrer Carolines amb Príncep d'Astúries. S'hi pot veure la continuïtat de la tanca de fulles de margalló de ferro forjat fins a la cantonada, l'edifici circular que hi havia en primer terme i just darrera la cascada monumental també desapareguda. La foto permet fer-nos una idea del gran espai del jardí original, que l'especulació immobiliària va fer desaparèixer per sempre. (Foto: Institut Amatller d'Art Hispànic).

*1935.- Plànol del jardí de la Casa Vicens en el que s'han acolorit els elements arquitectònics desapareguts. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu a sobre per agrandir la imatge)



*1940's.- Pas interior de la cascada. (Font: AFB)


*1961.- La cantonada Carolines / Príncep d'Astúries amb la Font de Santa Rita, ja separada de la resta de l'antic jardí de la casa Vicens per la construcció de les cases que es veuen al darrera. Dos anys després aquest solar seria també edificat.

Però la pèrdua més sentida d'aquell jardí va ser la de la imponent cascada monumental que hi havia a la part de ponent del jardí, prop del llindar amb el carreró de Sant Gervasi, també avui desaparegut. L'estructura de la cascada era de maó vist amb un arc parabòlic sobre el qual hi havia un pas entre columnes. L'aigua, emmagatzemada  en dos dipòsits situats a cadascun dels extrems, queia oferint agradables efectes sorollosos. Aquell atemptat contra el modernisme català fou perpretat l'any 1946 i va suposar també l'eliminació del carreró de Sant Gervasi. Tot i que Antoni Gaudí, a vint anys de la seva tràgica mort, ja era considerat arreu del món un arquitecte de prestigi, l'oficialitat franquista, lluny d'exercir una política proteccionsta envers el patrimoni arquitectònic de la ciutat, no va tenir contemplacions envers aquella peça del jardí de la Casa Vicens, que va desaparèixer per a glòria de l'especulació immobiliària.



*1945.- Dues imatges de la cascada monumental, ja sense aigua, en un estat de visible abandonament poc abans del seu enderroc. (Fotos: Francesc Ribera Colomer. AFB) 

*1912.- El brollador de la tribuna del mejador, en primer pla, és un altre dels elements desapareguts del jardí de la Casa Vicens.

8 comentaris:

  1. Suma y sigue... Realment la Casa Vicens està totalment ofegada per l'especulació. No es veu res de res i només aquestes fotografies que ens oferiu ajuden a fer-se una idea de la seva magnificiència antiga.

    ResponElimina
  2. Hosti! El que s'aprén als blogs! No en sabia res d'aquest jardí...

    ResponElimina
  3. Recordeu també la desaparició de la Casa Trinxet al carrer Corcega amb el beneplàcit de l'alcalde Porcioles en benefici de l'especulació immobiliaria del Sr Nuñez y Navarro

    ResponElimina
  4. Hola,

    La foto del jardí no pot ser de 1921. S'hi observa clarament que la Casa Vicens ja havia estat ampliada pel darrere amb un nou cos, obra de Joan Baptista Serra de 1925, en la qual Gaudí no va intervenir. De fet va ser aleshores quan es va afegir la capella-font de Santa Rita (l'edifici circular que comentes al peu de foto). La imatge deu ser ja dels anys 30 o, fins i tot, vistos els edificis de l'entorn, dels 40, de poc abans que enderroquessin la cascada.

    Salut

    ResponElimina
  5. Certa l'apreciació anòmin... és 1941 i no 1921

    ResponElimina
  6. Pero ¿Qué especulación "franquista" ni qué leches?¿Acaso no se ve completa especulación en la división parcelaria que presenta el plano de 1935 que ilustra la entrada?

    ResponElimina
  7. Possible reconstrucció de la cascada al parc de les Aigües de Cornellà de Llobregat.
    http://www.elperiodico.com/es/noticias/cornella/museo-las-aguas-cornella-reconstruira-una-cascada-gaudi-6044553

    ResponElimina