dissabte, 10 de gener del 2015

XALET DE FRANCISCO MERCADER ZUFIA. Santaló 8. (1906-1953)

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1917.- Imatge del xalet de Francisco Mercader. Darrera, a l'esquerra de la foto, es pot veure la torreta de la Fàbrica de Gaseoses de La Industrial Carbónica. (Font: Revista Arquitectura y Construcción).

Obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), aquest xalet era propietat d'un dels membres de la família de l'aristòcrata Isabel Llorach. Francisco Mercader i de Zufia (1861-1932), vescomte de Belloch i general de l'exércit, va casar-se el 1899 amb Lluïsa Llorach i Dolsa, la germana d'Isabel.
Els Llorach van arribar a ocupar amb les seves mansions senyorívoles una gran part de l'illa delimitada pels carrers Muntaner, Avenir, Santaló i Travessera de Gràcia.
La construcció era un xalet a quatre vents envoltat d'un jardí. Disposava de soterrani, planta baixa lleugerament enlairada i dos pisos més amb teulada en pic i dues galeries laterals al nivell del primer pis. La parcel·la era colindant amb la gran mansió d'Isabel Llorach del carrer Muntaner, amb fàbrica de gaseoses La Industrial Carbónica de L. Coromina per la part de muntanya i per un altre xalet del clan Llorach per la banda més pròxima a la Travessera de Gràcia.

*1933.- Emplaçament del xalet (en groc) al sud del barri de Galvany. Sobre el plànol s'han indicat també, en blau, la Casa d'Isabel Llorach (A) i el Xalet d'Araceli Fabra (B) i els terrenys de la Reial Societat Sportiva Pompeia (A), (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

FLASH. Centre Cultural Recreatiu. Pub Musical. Avinguda Mistral 49 (1960's-1980's)

Agraïments a MIQUEL CARTISANO


Situat als baixos d'un immoble d'habitatges de l'Avinguda Mistral entre els carrers Rocafort i Entença, el Flash Club va néixer com a local social d'un centre cultural recreatiu per passar posteriorment a exercir de pub musical i discoteca. S'hi accedia per un estret passadís i a l'entrada hi havia un focus que simulava el d'un flaix fotogràfic dins una càmera. Cap als anys 1980's es va convertir en un club privat que pràcticament obria només de matinada. 


*1968.- Entre les activitats culturals del Flash Club durant els seus primers anys hi destacaven els premis fotogràfics. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)